Kako se neguje Filadendron Monstera? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako se neguje Filadendron Monstera?

07.08.2012, 13:10
Filadendron Monstera Monstera Deliciosa Dobro uzgojena monstera je veoma naočita biljka. Ona će u kući, iako sporo, narasti i do 230 cm. Pripada porodici kozlaca, aracea i blisko je srodna sa filadendronima. Rod sadrži tridesetak vrsta zimzelenih tropskih biljaka sa ostrvlja Zapadne Indije i iz Centralne Amerike. Jedno od narodnih imena, meksički hlebovac potiče odatle što plod sadrži jestivo tkivo oko semena.
Listovi mogu biti veoma veliki, u promeru do 60 cm. Duboko su urezani i šupljikavi a zbog tog svojstva neki je nazivaju "švajcarski sir". To ukazuje na to da biljka potiče iz krajeva sa jakim vetrovima. Vetar prolazi kroz šupljine, a veliki listovi ostaju neoštećeni.

Biljka prirodno raste kao vodoravna puzavica a da bi se uspravno penjala morate je podupreti jakim štapom. Dok je zdrava, stvara mnogo zračnog korenja, koje biljku na prirodnom staništu učvršćuje. Ne smete ga odstranjivati jer pridonosi izgledu biljke a često se i prihvaća na potporanj.

Monstere se ubrajaju u jednostavnije sobne biljke u pogledu održavanja, no pitanje je potrebnog prostora. Ne smemo je zameniti sa vrstom Philadendron pertusum koji ima manje listove sličnog oblika i raste mnogo brže.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.