uputstva
zaštita voća

Kako se neguje Gardenija?

08.08.2012, 08:49
Gardenija je prelepa biljka koja se u zemljama SAD veoma često koristi za aranžiranje venčanih buketa, dekoraciju venčanja, kao cvet u kosi mlade i u reveru mladoženje. Taj običaj u našoj zemlji nije uobičajen zbog veoma visoke cene te biljke. Iako i nas privlače njeni prelepi višestruki mirisni cvetovi. Na žalost, gardenije se teško uzgajaju u kući, jer im je potrebno prilično visoka temperatura i viskoka vlažnost vazduha da bi cvetale. Povoljne su za staklenike. Međutim, ako ih smatrate samo gostima donesešenim u kuću na nedelju ili dve, a zatim vraćenim u staklenik, možete to kratko vreme uživati u njihovoj lepoti i opojnom mirisu.

Gardenija je dobila ime po Dr. Aleksandru Gardenu, poznatom botaničaru koji je živeo u Charlestonu, Carolina, krajem 18 veka. Pripada porodici Rubiaceae. Postoji oko 60 vrsta tih zimzelenih grmova, koji samoniklo rastu u Aziji i Africi. Uzgaja se samo jedna vrsta, Gardenia Jasminoides, koja potiče iz Kine i Japana, odakle je prenešena 1754 godine. Listovi su sjani, tamno zeleni, uski, šiljati, dugi 10 a široki pola santimetara. Izvorna divlja vrsta, ima jednostruke cvetove, a razne uzgojene forme imaju pune cvetove sa nekoliko slojeva latica. Jedan varijetet G. Jasminoides "Veitchiana", cveta zimi.

Gardenije se prodaju kad počinju cvetati. Izaberite biljku sa sjanim zelenim lišćem lepog oblika i sa mnoštvom pupoljaka koji se otvaraju.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.