Kako se neguje Hortenzija? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako se neguje Hortenzija?

11.08.2012, 10:55
Hortenzija je u kući ograničenog trajanja pa ipak predstavlja lep prolećni ili letnji poklon jer kad u kući pruži najviše što može, još godinama ćemo uživati u njoj u vrtu. Ako je dok miruje ostavite na hladnom mestu može ostati u saksiji i cvetati sledeće godine.
Neki smatraju da pripada porodici kamenika (Caxifragaceae) a drugi da pripada porodici Hydrangeaceae. Vrsta Hydrangea macrophylla uzgaja se za ukrašavanje domova. Potiče iz Japana a donešena je u Evropu 1790 godine. Cvetovi su pretežno sterilni i ne daju seme, ne daju seme ali stvaraju čarobne razbarušene loptice koje svako obožava. Vrlo je otporna, ali brzo vene bez vode. Čim je zalijete, brzo se oporavi ali nemojte je često ostavljati suvom jer je to iscrpljuje i jednom se može dogoditi da se ne oporavi.

Cvetovi hortenzije su prirodno ružičasti ali ako biljku zalivate, aluminijevim sulfatom, cvetovi poprimaju plave tonove. Međutim ako prestanete delovati tom supstancom, cvetovi opet dobijaju ružičastu boju. Postoji i potpuno beli varijetet. Najlepši su varijeteti "Lace Cap", skroz beli. Oni imaju sploštenije cvetne grude na kojima su vanjski cvetići otvoreni dok su unutrašnji još u pupoljku, što biljci daje prelep čipkast izgled.

Hortenzije se obično prodaju u pupoljku, ali kada se već naslućuje boja.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.