Kako se neguje Kaladijum (Anđeoska krila)? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako se neguje Kaladijum (Anđeoska krila)?

11.08.2012, 11:05
Ova tropska biljka sa svojim varijetetima vrlo je dekorativna i interesantna, sa različitim šarenilom na lišću. Ima je u beloj, krem, roze, crvenoj, zelenoj i žutoj boji. Te su boje ponekad bleđe, ponekad zatvorenije-tamnije, a u najraznovrsnijim nijansama i oblicima. Lišće je srcasto, šire ili duže, zaoštreno ili zaokruženo, po ivici celo, naborano, na dužim drškama nasađeno.
Ova tropska biljka preneta je iz Brazila u Evropu. Kaladijumu pogoduje u stanu toplija prostorija u kojoj ima vlažnog vazduha. Razmnožava se semenom i delenjem krtola koje se sade početkom marta u manje saksije u plodnu zemlju u koju se doda krupniji rečni pesak da bi zemlja bila propusnija. U početku se vrlo malo zaliva, a kada krtole puste žile i poraste lišće onda se može i obilnije zalivati.

Kaladijum ne voli veliku svetlost. Bolje uspeva u hladovini, jer se tu boje na lišću bolje ističu, mnogo su svetlije, življe i lepše. Njegova lepota se zapravo i sastoji u dekorativnom lišću.

Za vreme vegetacije treba ga po potrebi presaditi u nešto veću saksiju, obilnije zalivati, svakih 10 do 12 dana prihranjivati kompletnim veštačkim ili prirodnim đubrivom i češće orošavati čistom ustajalom vodom. U jesen, kad počinje da vene lišće, treba ga postepeno sve manje zalivati, a kada se lišće osuši, onda sa zalivanjem sasvim prestati. U drugoj polovini oktobra krtole iz saksije treba povaditi, zemlju dobro očistiti i složiti u neko malo sanduče napunjeno suvim peskom. Tako spremljene krtole treba ostaviti na suvo i umereno toplo mesto, gde je temperatura prostorije od 10 do 12°C, da tu prezime. U toku zime treba ih češće pregledati i kvaran deo krtole odseći, a sasušene malo ovlažiti. Na proleće u mesecu martu, opet se zasade i neguju. Kod sađenja treba stare žile sa krtola oštrim nožem odseći.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.