uputstva
registracija rs domena

Kako se neguje Kurkuma?

15.08.2012, 09:04
Kurkuma ili u narodu poznata kao Sijamska lala je egzotična biljka iz porodice đumbira sa Tajlanda. Najčešće se može naći u ružičastoj boji, ali postoje i tamnocrveni i beli primerci.
Cvetovi mogu da traju do 3 meseca u hladnim zimskim uslovima. Ova biljka ne može da vam dugo traje zato što ostane bez listova i miruje od kasne jeseni do proleća; tokom ovog perioda rizom mora da bude na suvom. Međutim, sijamsku lalu vredi gajiti zbog izuzetnih cvetova i visine koju dostiže. Možete je smatrati i kratkotrajnom biljkom i baciti kada cvetovi izblede.

Svetlost: Dok se cvetovi razvijaju, biljci je potrebno mnogo direktne svetlosti. Otvoreni cvetovi traju duže u delimičnom hladu.

Sobna temperatura: Idealna letnja temperatura je 18-23°C; u periodu zimskog mirovanja može da podnese 7°C.

Zalivanje: Održavajte vlažnost zemlje dok traje sezona rasta. Biljka ne treba da stoji na tanjiriću sa vodom. Rizom koji miruje treba da bude suv.

Posebna nega: Biljka miruje od kasne jeseni i tada joj opadaju cvetovi. Postepeno osušite koren i uklonite opale listove. Presadite je u proleće i smestite je na toplije mesto kako biste joj pospešili rast. Prijaju joj umeren i visok nivo vlažnosti.

Visina: 95 cm.

Mesto: Svetla staklena bašta.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.