Kako se neguje Lantana? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako se neguje Lantana?

22.08.2012, 11:06
Lantana je veoma lepa biljka za saksiju u sobi. Ima nizak džbunast rast do 30 cm visine. Lišće je malo ovalno, izbrazdano i rapavo, po ivici reckasto, a kada se među prstima trlja prijatno miriše. Boja se menja u starosti. Cvetovi su u početku žuti, a kasnije postaju vatreno-crveni, beli, ružičasti, ljubičasti ili narandžasti itd.
Sade se ili presađuju u proleće u dobru klijališnu zemlju ili u pregoreli kompost sa 15% čistog rečnog peska i to u saksije veličine 15 cm u prečniku. Ovako presađenu biljku treba prvih nekoliko dana ostaviti negde na mestu zaklonjenom od jakog sunca i promaje. Kad se užili treba je izložiti što više suncu da bi obilnije cvetala preko celog leta. S jeseni unosi se u umereno toplu sobu od 8 do 10°C. Preko zime se zaliva samo toliko da se održi i ne sasuši.

Ne podnosi suv i topao sobni vazduh jer je u takvim uslovima napadaju lisne vaši. S proleća kada počnu izbijati novi izdanci, prilikom presađivanja treba dobro skratiti grančice, radi toga, da bi bila što žbunastija. Pritom je treba smestiti na svetlije i nešto toplije mesto. Razmnožava se u proleće semenom. Razmnožavanje je jednostavnije reznicama, jer se tada vrlo lako i brzo užili.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.