Kako se neguje Malabarski kardamom? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako se neguje Malabarski kardamom?

22.08.2012, 11:07
Većina ljudi poznaje kardamon samo kao egzotični začin za kolače i peciva. Tek se odnedavno uzgaja kao sobna biljka jer bujno, bez reda raštrkano lišće, unosi u prostor posebno živost.

Karadmom su poznavali i stari Rimljani. Arapi su trgovali ovom skupocenom mirođijom što potiče iz vlažnih brdskih šuma indijske pokrajine Malabar i ostrva Ceylon. Ova trajnica nalik trski, na dugim uspravnim peteljkama nosi kopljaste listove dužine 30 do 60 cm. Crvenskasti ili žućkasti cvatovi od kojih se kasnije razvija cenjeni plod tobolac, stoje gotovo na vodoravno raširenim metlicama. Nakon oprašivanja nastaju trobridni tobolčasti plodovi veličine lešnika koji se cene kao začin i lekovito sredstvo.
Dok u tropskim područjima kardamom izraste i do impozantne visine od 3 metra u sobnim uslovima uglavnom dostigne jedva nešto više od pola metra. Cvetanje je moguće dočekati u svetlom, potpuno zagrejanom stakleniku. Međutim i bez cvetova ova biljka iz porodice đumbira kojoj pripada i đumbir vrlo je lep ukras. Kod poveljnih uslova iz korenovih rizoma neprekidno izbijaju novi listovi pa biljka postaje sve bujnija. Primerci koji vremenom postanu prebujni lako se mogu podeliti.


KARAKTERISTIKE:

Zalivanje: zemlja uvek mora biti pomalo vlažna ali ne premokra. Suviše vlage vrlo brzo oštećuje mesnati koren (rizom). Za ovu tropsku biljku vlažnost vazduha je veoma važna pa je češće poprskajte a povremeno listove operite vlažnom krpom. Za zalivanje koristite samo meku vodu (kišnicu). Kardamom raste veoma bujno, posebno na toplom mestu, zbog toga od aprila do septembra češće prihranjujte tečnim gnojivima. Zimi prihranjivanje prilagodite uslovima a kod eventualno nižih sobnih temperatura smanjite i zalivanje.

Svetlost i toplota: ukoliko biljka stoji na svetlom mestu zimi bi idealna temperatura bila između 16 i 20 C°. Izbegavajte direktno izlaganje žarkom podnevnom suncu, posebno leti.

Zemlja i presađivanje: kardamom voli jaču ilovastu zemlju. Pomešajte dobro odležalu livadnjaču sa uobičajenom zemljom za lončanice, ili je nabavite u vrtnom centru. Kod presađivanja uzmite za jedan broj veću novu posudu, kako bi mesnati koren - rizom imao dovoljno prostora za rast. Prebujne biljke se mogu podeliti.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.