Kako se neguje Paprat Asplenium? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako se neguje Paprat Asplenium?

25.08.2012, 10:57
Asplenijumi čine veliku porodicu paprati (Aspleniaceae), koja ima gotovo 700 vrsta. Nalazimo ih širom sveta od tropske Afrike do umerenog područja Novog Zelanda. Ime roda potiče od grčke reči koja označava "lek za slezinu", jer je biljka služila u narodnoj medicini.
Dve vrste su dopadljive i zanimljive sobne biljke. Pogodne su i za nasadne i u bocama, vrtiće od paprati i za vlažnu atmosferu kupaonica. Prva je Asplenium nidus avis. Listovi su joj svetlo zeleni, pomalo kožasti i imaju smeđe žile koje se pružaju dužinom lista, a posebno su izražene pri dnu i na poleđini lista. Vrsta je epifit, a potiče iz severne, australije gde listovi mogu narasti i do 150 cm.

Drugi Asplenijum koji se uzgaja u kući jeste A. Bullbiferum, podjednako je zanimljiv ali ne i tako upadljiv. Ta biljka potiče sa Novog Zelanda i podnožja planina u Indiji. Na ivici njenih odraslih listova pojavljuju se mlade biljčice, koje se mogu veoma lako otrgnuti i ako se posade u peščano tlo uskoro narastu nove biljke.

Kao i svim papratima, Asplenijumima je potrebno vlažno delimičmo zasenjeno mesto. A. Nidus Avis izgleda veoma lepo na titravom svetlu koje prolazi kroz njegove svetlo zelene listove. Izaberite biljku sa svežim a ne sa sparušenim listovima i izbegavajte one sa oštećenim listovima ili smeđim vrhovima.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.