Kako se neguje Paprat Platicerijum? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako se neguje Paprat Platicerijum?

28.08.2012, 10:53
Platicerijum je jedna od najlepših i najneobičnijih paprati. Njeno botaničko ime potiče od dve grčke reči: platys, što znači širok i keras što znači rog, one tačno opisuju njen neobičan izgled.

Pripada porodici Polypodiaceae, a ima oko sedam vrsta što potiču iz jugoistočne Azije i Australije. Uzgajaju se samo dve a obe su epifitske biljke koje dobro uspevaju kao sobne biljke. Prva i veoma omiljena jeste Platycerium alcicorne ili bifurcatum, koja potiče iz Australije a u Evropu je donešena 1808 god. Posebno je pogodna za viseće korpe i za uzgoj na panju, kori od plutnjaka ili saksiji.
Kao i svi platicerijumi, ima neplodne listove koji rastu uspravno kako bi pridržavali biljku i prekrivali se međusobno. Ostali listovi su dugi i uvijeni a stvaraju spore. Oni izbijaju pod svim uglovima pa čine biljku veoma velikom. Za razliku od drugih epifita one su veoma otporne na suv vazduh. Druga vrsta koja raste u stanu je P. Grande "Queen Wilhemina". Malo teže se uzgaja i zahteva višu temperaturu, a manja je pa i ne tako upadljiva. Donji listovi te vrste potpuno obmotavaju stranice saksije.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.