Kako se neguje Pasiflora - Gospodinova kruna? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako se neguje Pasiflora - Gospodinova kruna?

28.08.2012, 10:54
Nije baš u potpunosti ispravno svrstati vrstu passiflora caerulea među sobne biljke, jer joj je vek ograničen ako raste stalno u uobičajenim sobnim uslovima. To je zaista biljka za staklenik ili staklene verande, gde se lako može postići porebna vlažnost vazduha. U dobrim uslovima cveta a nekada donosi i plod.
Narodni naziv "gospodinova kruna" dali su joj misionari koji su je pronasli u tropskoj velikoj južnoj Americi u 18 veku.Smatrali su da čudan cvet oslikava raspeće. Pet peludnica predstavlja pet isusovih rana na krstu, trodelni tučak tri eksera a cvetište stub krsta. Resasti venčić je kruna od trnja, a pet lapova i pet latica zajedno predstavljaju 10 apostola (osim Petra i Jude).

Postoji mnogo vrsta pasiflora, a sve potiče iz Južne Amerike i pripadaju porodici Passiflora ceae. Passiflora caerulea je jedina koja se uzgaja u stanu. Cveta plavkasto ljubičasto. Ponekad se vide ružičaste ili crvene vrste. Najbolje je uzgajati Pasifloru u saksiji, pa i ako je zakopana u zemlju u stakleniku, jer to ograničava rast korenovog sistema i podstiče obilnije cvetanje. Cvetovi su kratkog veka i svaki traje oko 24 sata.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.