Kako se sređuju rubovi daske? - Uputstvo za snowboard
uputstva
registracija rs domena

Kako se sređuju rubovi daske?

22.11.2012, 11:16
Sad je trenutak da naoštrimo rubove daske, u prodaji postoje već gotovi «noži» sa različitim kutovima: ako nemate namjere ići na trke uzmite one sa kutom od 90 stupanja, a za ostale 87-88 će više odgovarati - lamine će gristi snijeg bolje stoga daska će biti agresivnija! Prvo prođimo 3-4 puta sa finom turpijicom donju laminu, držeći turpijicu ravnom i u smjeru vrh- kraj daske, nikako obratno!!! Ako vas je strah da ćete oštetiti drvo od daske , stavite prije izolir trake! Zatim koji put prođite sa «kamenom».

Sad pređimo na bočnu laminu- uzmimo kvadratasti nož ( po kutom od 90 ili 88..) i dajmo 2-3 đira od vrha daske prema kraju, bez da se zaustavljamo na pola puta, već moramo ići do kraja sa odlučnim pokretima držeći isti pritisak na lamini cijelim putem! Obično se prolazi 4 puta lamina, ali sve ovisi o tome u kakvom su vam stanju..ako su jako loše onda je najbolje dati 2-3 puta prije ruku sa turpijom!

Poslije svega trebalo bi se skinuti malo željezne prašine na vrhu i kraju daske sa brusnom gumicom da se dobije takozvani progresivni hod daske! Naslonimo, dakle, gumu na rub i krećemo se uvijek od vrha i od kraja daske prema centru; poslije 15cm prema centru trebali bi ste već dignuti skroz gumicu sa lamine! I na kraju jedna jako važna stvar- poslije svake ruke koja prođete sa turpijicom, očistite dno daske da vam se ne uništi od malih željeznih ostataka!
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.