Baterija za laptop – kako da produžite trajanje? - Uputstvo za multimediju
uputstva
registracija rs domena

Baterija za laptop – kako da produžite trajanje?

06.02.2013, 12:11
Dužina trajanja baterija laptopa drastično utiče na uživanje koje vam autonomija baterije pruža prilikom korišćenja laptopa. Kako da produžim vreme trajanja baterije? Ako ste se i vi zapitali šta je to što možete preduzeti kako bi vam baterija trajala što duže onda pogledajte 15 načina koja vam preporučujemo.

1. Redovna defregmentacija – Što vam brže radi hard disk to će vam manje opterećenja ići ka hard disku, a samim tim i na bateriju. Učinite vaš hard disk što efikasnijim tako što ćete ga redovno defregmentisati (naravno ne kada vam je laptop na bateriji). Mac OSX operativni sistemi su nešto bolje napravljeni tako da ovo pravilo neće mnogo pomoći korisnicima Apple računara.

2. Smanjite osvetljenje ekrana – Laptopovi danas dolaze sa mogućnošću kontrolisanja osvetljenja ekrana. Dosta njih ima i mogućnost podešavanja rada procesora i hlađenja pri radu na bateriji. Smanjite sve ovo na najmanju moguću meru na kojoj možete normalno da radite kako bi dodatno produžili užitak autonomije.

3. Isključite programe koji rade u pozadini – iTunes, Desktop pretraga, etc. Svi ovi pozadinski programi opterećuju procesor. Isključite sve što vam nije potrebno od ovih programa prilikom rada na bateriji.

4. Isključite eksterne uređaje – USB uređaji (kao što je vaš miš) kao i WiFi oduzimaju dosta skraćuju rad baterije. Isključite ih ili ih skroz izvadite ako ih ne koristite. Mislimo da nema potrebe spominjati da punjenje drugih uređaja (kao npr. iPod) kada je na laptop radi na bateriji je odličan način da jako brzo ispraznite bateriju.

5. Dodajte još RAM-a - Ovo će pomoći da vaš računar više koristi RAM-sku memoriju nego virtualnu koja je skladištena na hard disku. Ono što treba imati na umu je da će RAM-ska memorija koristiti više energije, ali će vam se isplatiti ukoliko radite nešto zahtevnije na računaru, pa ćete tako smanjiti potrebu korišćenja hard diska.

6. Koristite radije hard disk nego CD/DVD – CD i DVD troše više energije od hard diska koji već troši dosta energije. Čak i kada ih ne koristite ukoliko imate CD/DVD unutar drajva povremeno će se okretati. Ukoliko ste primorani da koristite CD/DVD predlažemo vam da koristite programe kao što je Alcohol 120%.

7. Čistite kontakte na bateriji redovno – Očistite kontakte na bateriji na par meseci sa platnom natopljenim alkoholom uz blago trljanje. Ovo čini prenos struje od baterije do računara efikasnijim.

8. Brinite o bateriji – Vežbajte bateriju. Nemojte ostavljati punu bateriju van laptopa dugi vremenski period. Kada je napunite potrebno je koristiti je makar jednom u par nedelja. Takođe, nemojte ostavljati potpuno ispražnjenu Li-On bateriju.

9. Hibernacija umesto stand by moda – I ako stavljanje laptopa na stand by mod može uštedeti nešto baterije i omogućiti da se brzo vratite na ono što ste radili, hibernacija štedi još više vašu bateriju. Hibernacija će zapamtiti sve što ste radili na računaru, a potom će ugasiti isti.

10. Održavajte nisku temperaturu – Vaš laptop radi mnogo efikasnije kada je temperatura niska. Pogledajte kako da očistite ventilacioni sistem laptopa u našem prethodnom tutorijalu.

11. Podesite i optimizujte „power options“ – Idite na podešavanja korišćenja energije (često je to ikonica sa kablom i baterijom u desnom donjem uglu ekrana) u kontrol panelu i podesite tako da je upotreba energije što bolje iskorišćena (izaberite „max battery“ za maksimalno trajanje baterije).

12. Nemojte multitaskovati – Kada radite na bateriji nemojte raditi previše procesa od jednom (multitaskovati). Umesto da radite u npr. Exelu, pišete emailove i slušate muziku u pozadini fokusirajte se na najbitnije. U suprotnom ćete potrošiti bateriju pre nego što ste obavili sve što ste želeli.

13. Nemojte raditi previše zahtevne stvari – Pasivnije aktivnosti kao što su pisanje emailova ili pisanje u Wordu troše mnogo manje energije nego igranje igrica ili gledanje DVDa. Ukoliko imate samo jednu bateriju i dosta obaveza koje morate uraditi preko laptopa onda dobro birajte prioritete.

14. Nabavite laptop koji je efektivniji – Laptopovi postaju sve efektivniji u svom funkcionisanju, pa čak neki proizvođači spominju i celodnevnu upotrebu na bateriji. Ukoliko imate sredstava da kupite laptop novije generacije to će sigurno biti najlakši način da povećate efektivno vreme rada na bateriji.

15. Sprečite „efekt memorije“ – Ukoliko koristite veoma star laptop ono što je poželjno da uradite jeste da sprečite „efekat memorije“. Održavajte bateriju zdravom tako što ćete je puniti do kraja i kasnije skroz prazniti i to je poželjno ponavljati na par nedelja. Izuzetak ovom pravilu su Li-Ion baterije (koja se nalazi na većini laptopova) koje nemaju ovu pojavu.

Dodatni savet #1: Isključite autosave funkciju na Wordu i Exelu. I ako su ove funkcije korisne one ipak prave zapis na hard disku redovno što dodatno troši energiju i ako to možda nije moranje. I ako je ovo korisno da uradite ipak bi trebalo uključiti ovu funkciju kada je baterija skoro prazna. I ako u početku čuva energiju, ipak je poželjno da na kraju snimite ono što ste radili. Budite jako oprezni sa ovom funkcijom ukoliko radite nešto važno, jer onda je bolje da ne dirate ništa kako biste bili sigurni da će sve važno biti i snimljeno.

Dodatni savet #2: Smanjite upotrebu grafike. Ovo možete uraditi tako što ćete smanjiti rezoluciju monitora kao i isključivanje svih fensi efekata vašeg operativnog sistema. Grafičke kartice danas troše skoro isto energije koliko i hard diskovi.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.