Koje značenje imaju skraćene oznake prilikom kupovine televizora? - Uputstvo za multimediju
uputstva
zaštita voća

Koje značenje imaju skraćene oznake prilikom kupovine televizora?

07.02.2013, 11:08
Navodimo skraćenice koje se nalaze na modernijim televizorima, a koje ističu karakteristike uređaja na kojima se nalaze. Kako se, najvećim delom, radi o univerzalnim oznakama, većina skraćenica se nalazi na uređajima skoro svih proizvođača, naravno, u zavisnosti od složenosti uređaja.



FHD – Full High definition – 1.920 x 1.080 tačaka na TV ekranu. 1.080 horizontalnih linija. Ovo je trenutno najveća moguća rezolucija na komercijalnim televizorima.
1.080p – Isto je što i FHD. 1.080 progressive scan. 1.080 horizontalnih linija na televizoru.
HD/720p – High definition – HD rezolucija i može se naći u 3 najčesća formata: 1.366 x 768 , 1.024 x 768, 1.280 x 720. Sva 3 formata se zajednički nazivaju 720p.
SD – Standard definition – Standardna rezolucija. Vezana je za CRT TV i za format slike 4:3. Prevaziđena tehnologija.
DVB- Digital Video Broadcasting – Međunarodni standard za Digitalnu televiziju. Postoji u više formata, a najbitnija tri su: DVB- T (Terrestrial , Zemaljski signal), DVB-C (Cable, Kablovski signal) i DVB-S (Sattelite, Satelitski signal)
DVB-T2 – Digitalna zemaljska televizija druge generacije. Ima brojne prednosti u odnosu na DVB-T prve generacije, između ostalog veću propusnu moć, HDTV sliku itd.
100 Hz – Osvežavanje slike. Oznaka za broj slika u sekundi koje televizor prikazuje. Standard je 50. Bolji televizori imaju 100, a najskuplji modeli 200, 400 i 600Hz.
Bluetooth – Televizor poseduje Bluetooth uređaj u sebi i može se koristiti za povezivanje sa mobilnim telefonima (mogućnost gledanja slika i slušanja MP3 muzike bez kabla) i bežičnim slušalicama.
HD DIvX – Mogućnost gledanja multimedijalnih sadržaja (video, zvuk I slike) preko USB priključka na televizoru. Podržani su svi aktuelni standardi video i zvučnih formata (MKV, Xvid, Avi, Wmv, TS itd.)
Picture Wizard – Mod za podešavanje slike na televizoru. Pojednostavljeno rešenje za nameštanje balansa boja, kontrasta, pozadinskog osvetljenja itd.
Invisibile Speaker – Nevidljivi zvučnici. Poslednji trend u dizajnu televizora. Zvučnici se ne vide i smešteni su ispod okvira televizora.
HDMI – High Definition multimedia Interface – Audio/Video interfejs (način povezivanja) poslednje generacije. Trenutno najdominantniji tip povezivanja TV-a sa ostalim uređajima. Aktuelan standard je 1.3.
Smart TV – Televizori nove generacije koji su povezani na internet (preko LAN-a ili WI-Fi). Preko njih se ostavaruje direktna veza sa najpopularnijim sajtovima koji su prilagođeni za TV (Facebook, Googlemaps, Twiiter, Youtube itd). Imaju pristup tzv. online prodavnicama, gde kupci mogu da besplatno preuzimaju aplikacije (igrice, programe itd.)
DLNA – Digital Living network alliance. Smart Home rešenje. Povezivanje svih digitalnih uređaja u kući radi razmene video, foto i muzičkog sadržaja (primer: povezivanje PC računara i TV-a). Uređaji koji poseduje DLNA sertifikat mogu se međusobno povezati preko LAN-a ili WI-Fi.
SIMPLINK - LG standard za HDMI konekciju. Kada se svi LG uređaji povezu preko HDMI-a (npr. TV, kućni bioskop, DVD plejer itd.) moguće je kontrolisati sve uređaje preko jednog daljinskog. Eliminiše se potreba za korišćenje više daljinskih upravljača.
AV MOD- LG mod za podešavanje slike. Kupci mogu da izaberu jedan od tri ponuđena moda slike u zavisnosti od toga koji sadržaj gledaju. Modovi slike: sport, film i igrica. Slika se automatski podešava da bi se dobile optimalne performanse za sadržaj koji se gleda.
3D TV – Televizor koji može prikazati 3D sadržaj. Postoje 2 dominantna tipa: Aktivni i Pasivni tip. Svaki ima svoje prednosti i mane. Aktivni tip je učestaliji tip (oko 80 % 3D TV poseduju aktivni tip 3D-a).
Aktivni 3D TV- Poseduje 3D sistem koji se gleda preko naočara sa blendom. Naočare rade tako što prikazuju punu sliku prvo za jedno, pa za drugo oko u FHD rezoluciji. Naočare imaju bateriju ili se pune preko USB kabla. Cena aktivnih naočara od 100 do 150 EUR.
Pasivni 3D TV –Radi na principu polarizacije. Poseduje naočare sa polarizovanim staklima, ne moraju da se pune i višestruko su jeftinije od Aktivnih (cena: oko 10 EUR), jer ne poseduju elektroniku. Oba oka vide istovremeno sliku na TV-u.
Inteligent Sensor – Tehnologija koju je patentirao LG tj. Goldstar svojevremeno . TV poseduje tzv. inteligentni senzor koji kada je uključen automatski podešava sliku sa uslovima u okruženju (nivo svetlosti u sobi i temperature boja u okruženju). Takođe dok je senzor uključen , TV troši 60 % manje električne energije.
Energy saving – Podešavanje postrošnje električne energije TV-a. Na najmanjoj potrošnji, TV smanjuje nivo pozadinskog osvetljenja i ostalih parametara slike.
THX – Jedan od međunarodnih standarda za sliku i zvuk. Naime, poznati holivudski režiser George Lucas je napravio niz Video/Foto/Audio standarda koje TV ili AV uređaj treba da zadovoljava da bi prikazao optimalnu filmsku sliku (npr. balans bele boje, nivo crne boje itd). TV/AV uređaji koji poseduju THX sertifkat , predodređeni su za optimalnu filmsku sliku.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.