Koliki je radni vek televizora? - Uputstvo za multimediju
uputstva
zaštita voća

Koliki je radni vek televizora?

07.02.2013, 11:18
Radni vek za mnogo vrste televizora je prilično nepoznata stvar. Uobičajena mudrost je da LCD Ekrani imaju duži vek tajanja od plazmi, što je istina. Međutim zabluda je da LCD ekrani traju zauvek.
Radni vek LCD ekrana
Kod LCD televizora, radni vek je blizu 60000 časova (oko 6 godina neprekidnog rada). Neki proizvođači tvrde da njihovi LCD televiizori imaju radni vek do 80000 časova, međutim to se odnosi samo ako su neprekidno korišćeni u sobi sa savršenim i nepromenjivim mikroklimatskim uslovima. Naravno, potpuno je nerealno očekivati da će televizor biti korišćen u tako savršenim uslovima.
Najvažnija stvar kod veka trajanja LCD televizora je sledeće: Radni vek LCD televizora je u stvari radni vek pozadinskog osvetljenja njihovih LCD ekrana. Lampe koje se koriste za pozadinsko osvetljenje se ne mogu menjati pa kad njihova svetlost izbledi i izgubi originalnu boju, to se može smatrati krajem tog televizora.
Kod skupljih televizora poznatih marki kao što su Sharp, Toshiba, JVC, Sony i slični, vek trajanja ekrana je duži nego kod slabo poznatih proizvođača. Njihove lampe će duže vremena emitovati pravu svetlost.
Važan faktor koji utiče na radni vek vašeg televizora je i podešavanje kontrasta. Prevelik kontrast dovodi do bržeg starenja lampi jer moraju raditi jače da bi održavale visok intenzitet svetlosti. Kontrast zbog toga treba podesiti prema svetlosnim uslovvima u sobi gde gledate televizor. Ako je u sobi tamno to zahteva smanjenje kontrasta. Kada je u sobi dosta svetlio tada kontrast treba malo pojačati.
Zanimljivost: navodno je Sharp jedini proizvođač LCD ekrana kod kojih se lampe mogu menjati. To je definitivno nešto što treba uzeti u obzir jer zamenom tih lampi kod starog televizora možete postići da slika ponovo postigne prvobitni kvalitet. Pre nabavke televizora ipak se treba raspitati kod servisera vrše li ovu vrstu popravki i za koje tačno modele.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.