Razlike između digitalne i analogne televizije? - Uputstvo za multimediju
uputstva
zaštita voća

Razlike između digitalne i analogne televizije?

07.02.2013, 11:23
Analogno emitovanje
Analogno emitovanje znači da je slika sadržana u samom radio talasu. Različite vibracije i oblici na talasu upravljaju elektronskim kolima koje iscrtavaju sliku na ekranu. Nedostatak analognog pristupa je u tome što se usled smetnji kvalitet smanjuje. Oblik i neravnine na radio talasima se menjaju usled smetnji i šumova i zbog toga je nemoguće da se kvalitet analognog signala potpuno sačuva. Pitanje je samo koliki će se gubitak kvaliteta primetiti na slici prenesenoj anlognim putem. Što je više šumova to analogni signal sve više gubi kvalitet i slka postaje sve prljavija.
Digitalno emitovanje
Digitalno emitovanje znači da signal u stvari prenosi digitalne (kompjuterske) podatke. Ti digitalno podaci su zapravo video signal u nekom formatu slično kao video fajlovi na računarau. Digitalni signal tumače kodeci i pretvaraju ga u sliku koja se zatim prosledjuje na ekran.
Digitalni signal takodje prenosi i podatke vezane za proveru i korekciju grešaka tako da se mogućnost netačnog tumačenja signala još više smanjuje.
U čemu je prednost digitalnog?
Kod digitalnog emitovanja televizije ili imate sliku ili nemate. Kvalitet ne zavisi od smetnji. Usled smetnji ili preslabog signala može se desiti da se prijem prekina i da nestane ali ako je prijem u redu slika je istog onog kvaliteta kakav je i poslan.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.