Kako izabrati foto aparat? - Uputstvo za multimediju
uputstva
zaštita voća

Kako izabrati foto aparat?

09.02.2013, 11:43
U današnje vreme, čini nam se,Kupovina fotoaparata skoro svako ima digitalnu kameru i mogućnost da slika šta poželi. I tu ne mislimo samo na fotoaparate, već kameru imamo i u mobilnim telefonima, računarima i drugim mestima.

Upravo iz tog razloga, potencijalnom kupcu je svakim danom sve teže da izabere koji fotoaparat kupiti.

Imate jako puno opcija, ali pre nego što se upustite u kupovinu vašeg novog fotaparata trebate voditi računa o sledećim stvarima:
1) Koliko ste novca spremni da odvojite za kupovinu. Trenutno im se cene kreću od 7.000 din pa na gore. Oni renomiraniji i kvalitetniji proizvođači svakako su skuplji. Vi se morate uklopiti u neku okvirnu cenu i po tome se voditi. Na primer ako ste spremni odvojiti 12.000 din, onda se vodite tom cifrom i zatražite od prodavca da vam ponudi izbor do te svote novca.

2) Sada vam sledi da se odlučite koliko megapixela želite i kog proizvođača. 10 megapixela vam je i više nego dovoljno i imaćete sjajne slike. Naravno, ako želite još više, možete izabrati i neki od čak 14 megapixela, i na sve to odaberete ga iz ponude nekog jakog brenda. Tada sigurno nećete pogrešiti :) Ali ipak, mi vam preporučujemo neko varijantu pristojnije cene, jer ćete za oko 10 do 12 hiljada dinara sebi moći da priuštite i poznatu marku a i uređaj sa 9-10 megapixela što vam je za svakodnevno fotkanje i više nego dovoljno.

3) Kada ste gotovi sa tim, pogledajte kakvu vrstu memorije ima vaš fotoaparat koji želite da kupite. Modeli obično poseduju neku svoju memoriju tipa 40-50 mb što vam naravno nije dovoljno za sve ono što bi možda u jednom danu želeli da slikate. Iz tog razloga imate mogućnost ubacivanja memorijske kartice i tako proširite vašu ukupnu memoriju za fotke. Te kartice obično imaju oznaku SD, SDHC, Micro SD i slično. Svakako pitajte prodavca koje odgovaraju za model koji želite kupiti i posle vam samo ostaje da izabere od koliko gigabajta. To isto može zavisiti od modela, pa se informišite koliko je maximalno podržano. Najčešće je to 4 GB.

4) Uzmite u obzir i veličinu fotoaparata, da bi vam bio praktičan i lak za svakodnevnu upotrebu i nošenje.

5) Proverite koliki optički i digitalni zoom ima.

6) Obratite pažnju na veličinu LCD ekrana i da li vam je to dovoljno da lagano možete pregledati vaše slike koje ste ranije fotkali.

7) Pitajte prodavca šta ide od prateće opreme. USB kabl, disk sa softverom, punjiva baterija i adapter za punjenje su neka standardna oprema.

8) I za kraj garancija. Informišite se na koliko meseci je dobijate. Obično je to 24 meseca, ali ima naravno i onih sa 12 meseci garancije pa je poželjno da to na vreme saznate pre same kupovine.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.