Kako otključati računar ako ste zaboravili login lozinku? - Uputstvo za kompjutere i internet
uputstva
zaštita voća

Kako otključati računar ako ste zaboravili login lozinku?

09.02.2013, 11:58
Većinu lozinki možete relativno lako resetovati, posebno onlajn lozinke. Ali ako ste zaboravili Windows login lozinku možete se naći u ozbiljnom problemu. Bez login informacija ne možete pristupiti ni fajlovima ni softveru. Otključavanje vašeg računara neće biti lako, ali je moguće. Postoje dva osnovna načina na koje možete resetovati login informacije. U narednom tekstu možete saznati kako.
Windows ima ugrađenu mogućnost resetovanja login lozinke. Bilo bi besmisleno kada bi svako mogao da koristi ovu mogućnost, tako da je neophodno izvršiti određene pripreme pre nego što ćete biti u mogućnosti da iskoristite ovu opciju. Postupak podrazumeva kreiranje diska za vraćanje lozinke. Sam disk može biti bilo koji USB uređaj za skladištenje podataka, pa čak i flopi disketa. Instrukcije koje će biti opisane važe samo za Windows Vista i Windows 7 operativne sisteme.

Kako biste započeli postupak, pokrenite Windows search i ukucajte “Password Reset Disk”.
Trebalo bi da kao prvi predlog vidite opciju “Create a password reset disk”. Klikom na ovu opciju otvarate Forgotten Password Wizard.
Prvi prozor sadrži osnovna objašnjenja, kada ste sve pročitali kliknite na “Next” dugme.
Sledeći prozor sadrži opcije za odabir diska koji će služiti kao ključ u slučaju gubljenja lozinke.
Nakon odabira željenog diska kliknite na “Next” dugme. Sada morate uneti lozinku koju trenutno koristite.
Kada ste to učinili, opet kliknite na “Next” dugme kako biste započeli kreiranje diska za vraćanje lozinke. Kreiranje bi trebalo da traje svega nekoliko sekundi.
Resetovanje Windows login-a je sada veoma lako. Sve što je potrebno da učinite je da kliknete na link “reset password” ispod login ekrana. Na ekranu će se pojaviti jednostavna uputstva koja je neophodno ispratiti kako biste uspešno resetovali login lozinku.

Korišćenje diska za resetovanje lozinke je pravo rešenje ako ste se prethodno pripremili, ali šta se dešava ako niste preuzeli neophodne korake pre nego što je došlo do gubitka lozinke? Ako je ovo zaista slučaj, morate koristiti poseban program koji će vam omogućiti otključavanje operativnog sistema.

Najbolja besplatna opcija je Opcrack, program koji pogađa šifru koristeći sistem nazvan “dugina tabela”. Da biste mogli da koristite Opcrack, morate ga prvo preuzeti sa Interneta u ISO formati. Program je tada potrebno narezati na disk. Na ovaj način dobijate tzv. “live disk” sa kojeg možete podići sistem.

Kod većine računara optički disk je podrazumevano podešen kao prvu butabilni uređaj. Ako to nije slučaj, potrebno je izmeniti podešavanja u BIOS-u kako biste obezbedili da je optički drajv na prvom mestu. Kada podignete sistem uz pomoć Opcrack diska morate izabrati odgovarajući mod iz menija. Podrazumevano je selektovan “automatic” mod i generalno je pravilo da bi trebalo njega koristiti. Posle potvrde izabranog moda, softver će početi da se izvršava. Ako je program izvršen uspešno lozinka će se pojaviti u desnoj koloni unutar glavnog prozora.

Opcrack alat ima nekoliko ozbiljnih ograničenja. Ukoliko su lozinke duže proces izvlačenja može trajati dosta potrajati, kompleksne lozinke zahtevaju mnogo više vremena od jednostavnih. Lozinke koje su prelaze određenu dužinu i imaju mnogo nasumičnih karaktera neće biti povraćene.
Saveti

Korišćenje Opcrack metode je dozvoljeno samo ako je sprovodite na svom računaru. Upad na tuđi računar je krivično delo!
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.