Kako isplanirati postavljanje vodovodne instalacije? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
registracija rs domena

Kako isplanirati postavljanje vodovodne instalacije?

20.02.2013, 10:55
Pravilna, profesinalna, pedantna i precizna ugradnja vodovodnih instalacija je nešto o čemu mnogo moramo voditi računa prilikom uređenja i adaptacije naših prostora. Ovo pre svega govorimo iz razloga što se vodovodne instalacije u velikoj većini slučajeva postavljaju ispod pločica, te bi ukoliko dođe do njihovog nepravilnog postavljanja došlo do jako velikih dodatnih troškova. Ne samo troškova vodovodne instalacije, već i troškova razbijanja pločica i keramičarskih radova koji bi morali naknadno opet da se izvode. Zato se ovom segmentu uređenja prostora mora pokloniti posebna pažnja.


Planiranje vodovodne instalacije



Da bi vodovodna instalacija bila pravilno postavljena ona mora biti jako dobro isplanirana. Ukoliko sve bude dobro isplanirano, doći ćemo u situaciju da svi oni elementi koji kvare vizuelni efekat kupatila ili kuhinje ( gde se vodovodne instalacije najčešće nalaze ) budu sakriveni iza uređaja i sanitarija i tako praktično budu nevidljivi. Ovde naglašavamo, da posebno u poslednje vreme, sve veći broj proizvođača vodovonih elemenata ( ventila, odvoda za veš i sudo mašine, slavina ) sve više vodi računa i o estetskoj komponenti svojih proizvoda, tako da pojedini od njih bukvalno postaju ukrasi na vašim pločicama.


Gde je sve potrebna vodovodna instalacija



Ugrubom podelom vodovodnu instalaciju možemo podeliti na tri celine:



Vodovodna instalacija u kuhinji

Vodovodna instalacija u kupatilu

Vodovodna instalacija u dvorištu



Sve ove celine imaju svojih specifičnosti, prvenstveno iz različitih elemnata koji se na vodovodnu instalaciju priključuju, ali su sve povezane i sa sistemom kanalizacionih cevi čine objedinjen sistem vodovoda i kanalizacije objekta.


Vodovodne instalacije - sanitarije



Najlakši način da isplanirate ne samo sistem dovoda, već i odvoda vode, odnosno komletan sistem vodovodnih i kanalizacionih instalacija je da znate koje ćete sanitarije upotrebiti. Ovde ćemo većinu sanitarija, a na vama je da odlučite šta ćete imati u vašim domovima. Ne bi bilo loše predvideti mesta i priključke za određene elemente, čak i ako ne planirate odmah da ih ugrađujete.

Cevi kroz koje prolazi voda za piće se proizvode od plastičnih materijala. One su dugotrajnije , nisu podložne koroziji i zadovoljavaju sve ekoloske standarde koji se tiču kvaliteta vode.

Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.