Alu, pvc ili drvena stolarija? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
registracija rs domena

Alu, pvc ili drvena stolarija?

20.02.2013, 11:33
Izborom kvalitetne stolarije manje energije ćete trošiti na grejanje, imaćete dobru zvučnu izolaciju i dugo vremena nećete morati da razmišljate o zameni vrata i prozora.

Aluminijum sa termo--prekidom je najskuplji, ali i najdugovečniji, i spada u grupu metala najčešće primenjivanihu avio-industriji, zbog svoje specifične legure koja se odlikuje izuzetnom čvrstinom i malom masom u odnosu na čelik. ALU prozore i balkon vrata karakterišu dugovečnost i postojanost materijala, lako održavanje i termička i zvučna izolacija K (koficijent toplotne propustljivosti) od 2,1 do 2,3. Za razliku od PVC stolarije, u ovom slučaju nema komora, već postoji termo-prekid, na čemu treba da insistirate prilikom izbora prozora za svoj dom. Takođe, obratite pažnju na proizvođača profila, kao i propratne sertifikate u vezi sa termo i zvučnom izolacijom.

Tipologija profila u slučaju ALU stolarije prilično je velika, tako da se može desiti da različiti proizvođači imaju različite cene za profile iste marke. Zato obratite pažnju i na to o kojoj seriji profila je reč, kao i na oznaku krila i štoka. PVC prozori imaju prednostzato što spadaju u jeftiniju grupu materijala. U osnovi se nalazi legura plastike koja, u zavisnosti od proizvodača, ima bolje ili lošije karakteristike, što umnogome zavisi od procenta krede koja se dodaje leguri. Imajući to u vidu, naš savet je da ne kupujete jeftine PVC prozore, jer to znači da je reč o lošem materijalu koji je podložan deformacijama i promeni boje.

Profili od kojih se izrađuju PVC prozori mogu biti trokomorni, petokomorni... što u principu ne znači mnogo, jer je PVC materijal koji ne spada u grupu provodnika temperature (K= od 1,3 do 1,6).

PVC je materijal koji je znatno jeftiniji od aluminijuma ali ima bolje termičke karakteristike pošto spada u grupu materijala koji nisu dobri provodnici. S druge strane, aluminijum spada u grupu metala, pa je stoga čvršći i otporniji na visoke temperature u odnosu na PVC koji je podložan deformacijama.

Što se tiče cene, prema grubljoj proceni, kvalitetan PVC prozor jeftiniji je od aluminijumskog od 30 do 35%. DRVO ponovo nalazi svoju primenu u stolariji. Prednost drveta u odnosu na metal jeste dobra toplotna i zvučna izolacija, ukoliko je dihtovanje idealno (što je moguće dok su prozori novi i pod uslovom da je u drvetu završen proces sušenja, ali i da ima dozvoljen procenat vlage u sebi). Loša strana je to što vremenom lolazi do deformacija stolarije.

Što se tiče cene, ona zavisi od izgleda prozora, lakova koji se koriste... U proseku, cene su im u rangu sa PVC stolarijom. Kada govorimo o prozorima, prvo na čega treba da obratimo pažnju jeste da li su ispunjeni osnovni uslovi za termičkom i zvučnom izolacijom, i da li je upotrebljeno kvalitetno staklo. Drugo na šta treba da obratite pažnju jeste kvalitet profila od kojih se izrađuju ram (štok) i krilo prozora. U osnovi imate ALU, PVC i drvo (kao i kombinaciju npr. ALU + drvo). Međutim, svaki od ovih materijala ima svoje prednosti i mane.
NA ŠTA TREBA OBRATITI PAŽNJU KADA JE U PITANJU CENA PROZORA?

Prilikom kupovine dobro se raspitajte da li je u cenu uračunat PDV, transport, montaža, opšivka sa spoljne strane, solbank, o tome koji je način ugradnje, koliko traje garancija... Osim toga, ne sme se zanemariti ni pouzdanost firme koju angažujete, preporuke i odziv u slučaju prijave kvara.
NISKOEMISIONO ARGONSKO ILI OBIČNO STAKLO?

Razlika je u termičkim karakteristikama. Niskoemisiono staklo punjeno gasom argonom ima bolja termička svojstva od običnog termo-stakla. Međutim, proizvođač za ovakav tip stakla nudi garanciju od dve godine. Koeficijent toplotne propustljivosti za 4+12+4 staklo je od 1,9 do 2,1, a za stakto 4+12+4, niskoemisiono, punjeno argonom, od 1,2 do 1,4.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.