Kako postaviti elektro instalacije? - Uputstvo za elektrika
uputstva
registracija rs domena

Kako postaviti elektro instalacije?

21.02.2013, 11:43
Potreban alat:špahtla

Potrebno vreme:zavisi od broja utikačkih mesta i dužine kablova koji se postavljaju
Potreban materijal:
gips

Vaša preporuka :

Nije redak slučaj da se pojavi potreba za promenom mesta određenog utikačkog ili sijaličnog mesta ili prekidača. U tom slučaju neophodno je produžiti ili skratiti postojeću električnu instalaciju i ištemovati kanale za novu instalaciju kao i rupe za dozne. U ovoj foto priči koja objašnjava postavljanje elektro instalacija, namenjenoj „uradi sam“ majstorima, ograničićemo se na način fiksiranja dozni i kablova. Posle ovoga ostaje vam još da rupe popunite malterom i povežete elektro instalaciju.

U ovom slučaju, javila se potreba za pomeranjem trofaznog utikača.
Prvo odredite novo mesto i trasu kablova, vodeći računa da pri tom poštujete bar osnovna pravila za postavljanje elektro instalacija.
Nakon toga ištemujte kanale za kablove i rupe za dozne.

Po završenom štemovanju proverite da li su rupe i kanali dovoljno duboki da u njih stane sva elektro instalacija.
Pripremite dozne na taj način što ćete u njima izrezati otvore za kablove. Kablove skratite na odgovarajuću dužinu (preporučujemo da kabl viri iz dozne bar 20cm).

Pre početka radova sva udubljenja koja nameravate da popunjavate bilo gipsom ili nekom drugom masom predviđenom za ovu namenu obavezno navlažite. Ovo iz razloga da bi se masa bolje vezala za podlogu.

Masa koju smo mi u ovom slučaju koristili. Generalno, radi se o gipsu. Postoje razne vrste od različitih proizvođača ali kvalitetnim gipsom za ovu vrstu posla smatra se gips koji brzo steže, kako ne bi dugo držali kablove čekajući da se učvrste. Dakle preporuka je kupovati gips koji ima naznaku da je za elektro instalacije.

Odnos mase i vode je u ovom slučaju bio 2:1. Ove mere ne treba se striktno pridržavati pošto kvalitet gipsa varira od proizvođača do proizvođača. Najbolje je, za ovaj posao, da smesa bude dovoljno gusta da se nanosi špahtlom ali istovremeno, ne preterivati sa gustinom jer će se smesa suviše brzo stegnuti. Gustinom, donekle, određujete vreme koje vam je na raspolaganju za rad.

Kada dolijete vodu i dobro promešate da ne ostaju grudvice, smesu ostavite kratko vreme da dobije dovoljnu gustinu kako bi se špahtlom ili nekim drugim pogodnim predmetom mogla nanositi.
Uvek pravite manju količinu smese, onoliko koliko se može upotrebiti u narednih 5 do 10 minuta jer se smesa brzo suši.

Na mesto gde planirate da postavite doznu nanesite pripremljenu masu...

... a doznu postavite preko. Držite je neko vreme da gips dobro uhvati i zalepi dno dozne za zid. Ako dodirnete gips i osetite da je postao topao, to je dobar znak i odlika kvalitetnog gipsa.

Sada popunite i prostor oko dozne i ostavite neko vreme da se masa stegne. Pritom pazite da vam masa ne ulazi u doznu i da otvore, kroz koje ćete provući kablove, ostavite slobodne.

Kada dozna bude čvrsto stajala u zidu provucite kablove kroz prethodno napravljene otvore u dozni. Preporuka je da se obrati neophodna pažnja, imajući na umu da se dozna drži samo na dnu i da lako može da se odlepi. Nije ni to strašno ali onda morate da izvadite stari gips i sve iz početka.

Tamo gde je potrebno pričvrstite i kablove kako bi ostali na svom mestu do pokrivanja malterom. Električari često koriste eksere kako bi pričvrstili elektro instalaciju na zid dok iz ne fiksiraju gipsom. Ukoliko postavljate neku kraću dužinu kablova možete zamoliti da Vam neko pomogne ili sami pridržati rukom.

I to je to. Postavljanje elektro instalacije bi ovim bilo završeno. Sada ostaje da se izmalteriše zid, ali o tome u nekoj drugoj foto priči. Ovako izgleda pričvršćena dozna i kabl.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.