uputstva
registracija rs domena

Kako iskoristiti stari mobilni telefon kao Internet modem

27.02.2013, 10:11
Najjednostavniji način na koji možete iskoristiti mobilni telefon kao modem je uz pomoć diska koji je došao sa vašim telefonom. Prilikom kupovine, uz mobilni telefon se obično dobija i disk sa pratećim programima za prebacivanje fajlova i raznim podešavanjima. Pretražite softver za mobilni telefon, probajte da nađete podešavanja pod rubrikama: “Network”, “Communications”, “Connections” ili “Modem”. Ako pronađete takva podešavanja, trebalo bi da su propraćena detaljnim uputstvima za postupak pretvaranja mobinog uređaja u modem. Sama podešavanja će varirati od proizvođača do proizvođača, ali po pravilu je sve dosta intuitivno kako bi se i korisnici sa manje informatičkog znanja lakše snašli.

Međutim, postoji i drugi način, u slučaju da vaš mobilni telefon nije došao sa diskom ili se na disku ne nalazi ništa slično. Prvo što treba da učinite je da priključite telefon na računar uz pomoć USB kabla (ako nemate kabl morate ga nabaviti). Može se koristiti i Bluetooth konekcija, ali će brzina Interneta biti znatno sporija.

Kada priključite telefon, vaš računar bi trebao da ga samostalno prepozna, u tom slučaju drajveri će se sami instalirati. Kada se instalacija završi, kliknite na Start meni i pristupite Control Panel-u. Odatle izaberite stavku “Network and Internet” pa zatim“Network and Sharing Center”. Sada je potrebno odabrati stavku “Set Up New Connection and Network”. Biće vam ponuđeno nekoliko opcija, odaberite “Set up a dial-up connection”. Za broj telefona unesite “*99#“ (to je univerzalni GPRS broj). Informacije o korisničkom imenu i lozinci morate potražiti na Internetu. Goglajte “GPS settings for [naziv mreže]” ili “wap settings for [naziv mreže]“. Kada ste popunili sve neophodne podatke završite kreiranje dial-up konekcije.

Iz listinga svih raspoloživih mreža na računaru iz prozora “Connect to a network” izaberite mrežu koju ste upravo konfigurisali i kliknite na “Connect” dugme. Nakon toga unesite korisničko ime i lozinku vase mreže. Ako nije došlo do greške prilikom konfigurisanja, trebali biste da imate Internet pristup. Brzina Internet pristupa će varirati od kvaliteta koji pruža mreža, ali protok će biti dovoljan za surfovanje Internetom, proveru elektronske pošte i slanje fajlova manje veličine.
Saveti

Ukoliko nemate besplatan pristup, korišćenje Interneta na ovaj način se naplaćuje kreditom sa vašeg mobilnog telefona. Budite posebno obazrivi ako posedujete post paid karticu, zato što možete dobiti pozamašan račun na kraju meseca.

Upozorenja

Ako telefon ne poseduje mogućnost pristupa Internetu, što je slučaj sa veoma zastarelim modelima, ne možete ga koristiti kao modem.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.