Kako mijenjati oluk? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
zaštita voća

Kako mijenjati oluk?

28.02.2013, 11:01
Znate li kako mijenjati oluk? Ako je metalni oluk u lošem stanju, skinite ga i zamijenite plastičnim olucima.


Skidanje oluka od lijevanog željeza posao je za dva čovjeka jer dijelovi oluka mogu biti vrlo teški. Pokušajte pronaći način da svežete dio oluka i spuštate dio po dio do vašeg pomagača. Ne pokušavajte sami rukovati čitavim dijelovima oluka. Može vas lako srušiti! Kako biste odvojili dio oluka, pokušajte odvrnuti matice koje idu kroz dijelove oluka.

Kad spustite oluk, odvijte držač s okapne daske. Ako je boja na okapnoj dasci još u dobrom stanju, ispunite sve stare rupe od zavrtanja drvenim kitom i obojite ga kada se stvrdne. Ako dasku treba potpuno obnoviti, sad je najbolje vrijeme za to.

Svaki oluk mora biti nagnut od zatvorenog kraja prema odvodnoj cijevi tako da voda može otjecati. To se zove nagib i mora biti najmanje 25 mm na svakih 3 m. Znači da je prvi posao izračunati točan nagib.

Postavite držače na odgovarajuću visinu od 75 mm od kraja okapne daske. To će biti zatvoreni kraj oluka. Odvodna cijev bit će na suprotnom kraju daske. Pridržite dio oluka odvodne cijevi na njegovu mjestu i zatim izmjerite 75 mm kako biste zabilježili položaj zadnjeg držača oluka.

Izračunajte točan nagib oluka i ponovno postavite držače. U krajnjim slučajevima možda neće biti moguće dobiti točan nagib zbog veće duljine. U tom slučaju morat ćete odvodnu cijev postaviti u sredinu ili blizu sredine, ako je ondje prozor, i usmjeriti nagib oluka s obje strane prema odvodu.

Upotrijebite konopac kako biste označili položaj srednjih držača na okapnoj dasci - najmanje jedan držač na svakih 600 mm. Proučite upute dobivene s olukom kako biste vidjeli koliki je preklop potreban na spojevima oluka. Oluk morate odrezati pod pravim kutom tako da uredno pristaje u svoje ležište. Najbolji alat za rezanje je fina lučna pila. Pilite od dna oluka prema krajevima. Izgladite prepiljene krajeve turpijom ili finim brusnim papirom.

Dijelove odvodnih cijevi također treba pažljivo izmjeriti radi potrebnog preklapanja na mjestima gdje jedna cijev ulazi u drugu. Plastični oluci međusobno su povezani posebnim ljepilom i kada se spojevi zalijepe, nemoguće ih je rastaviti.

Odvodnu cijev od lijevanog željeza obično drže držači pričvršćeni teškim čavlima za cijevi. Plastične držače je najbolje pričvrstiti tako da se zid probuši i da se postave umetci u koje se uvrnu zavrtnji držača.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.