Kako popraviti oluk? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
registracija rs domena

Kako popraviti oluk?

28.02.2013, 11:37
Znate li sami kako popraviti oluk? U jesen se oluci mogu začepiti opalim lišćem ili granama, a zimi oštetiti zbog leda. Zato se isplati prije i poslije zime provjeriti može li voda nesmetano otjecati.


Postavite ljestve na najudaljenije mjesto od odvodne cijevi, s najmanje tri prečke iznad oluka tako da imate dobro uporište za ruke. Kako se ljestve ne bi mogle klizati, osigurajte ih užetom provučenim kroz prstenasti vijak uvrnut u okapnu dasku (daska na koju se pričvršćuje oluk).

Izlijte kantu vode u oluk što brže možete kako bi se stvorila navala vode. Zatim gledajte što se događa. Ako voda normalno otječe, ne bi trebalo biti problema. Ako se na jednome mjestu sakuplja u lokvu, onda oluk visi. Bude li potrebno, premjestite ljestve i provjerite držače oluka na tome mjestu.

Zavrtnji mogu biti otpušteni ili zahrđali. U tom slučaju zamijenite ih nehrdajućim vijcima nešto većih dimenzija — zavrtnjima broj 10 umjesto onih broj 8 - ako mogu proći kroz rupe držača oluka. U protivnom, ispunite rupe na okapnoj dasci drvenim kitom za vanjsku uporabu, sačekajte da se kit stvrdne pa uvrnite nove zavrtnje.

Primijetite li da je okap na daska trula, skinite oluk i zamijenite taj dio daske. Uočite li da voda kapa na spojevima oluka, iščistite sve smeće sa spojeva.

Na metalnim olucima može zahrdati noseći vijak. Izvadite ga, premažite oluke bitumenskim brtvilom za oluke i postavite novi vijak. Zategnite ga ključem dok se ne istisne brtvilo.
Ako je oluk plastičan, provjerite je li elastična obujmica, koja drži dijelove oluka skupa, na svome mjestu i je li oštećena. Ako se labavo drži u svome položaju, u pitanju može biti brtva.

Odvojite dijelove i uklonite brtvu od sintetičke gume. Treba biti spužvasta i mekana. Ako je stisnuta i tvrda, zamijenite je novom brtvom.

Uočite li da je metalni oluk napuknuo, zabrtvite ga brtvilom za oluke. Ne uspije li voda oteći, posumnjajte na začepljenje odvodne cijevi. To može uzrokovati lišće ili staro ptičje gnijezdo zaglavljeno u odvodnoj cijevi. Nikada nemojte gurati uzrok začepljenja prema dolje. Pokušajte ga izvući prema gore pomoću dugačke savijene žice. Ili, u krajnjem slučaju, kad je začepljenje izvan dometa, unajmite poseban alat za otčepljivanje odvodnih cijevi koji će se probiti kroz začepljenje kako biste ga mogli izvući odozgo.

Za čišćenje preostalog smeća upotrijebite vrtno crijevo i saperite odozgo unutrašnjost cijevi. Kada sve očistite, postavite plastičnu ili metalnu rešetku na ulivni dio odvodne cijevi tako da ništa drugo ne može ući unutra.
Uočite li prohrđalu rupu u metalnom oluku, odstranite svu površinsku hrđu i zatim popravite rupu pastom za popravke na bazi epoksi smole. Zagladite pastu prije no što se stvrdne.
Osim što trajno zatvara rupu, pasta ujedno djeluje i kao antikorozivno sredstvo. Ako je veći dio oluka jako oštećen hrđom, bolje ga je zamijeniti nego krpati.

Pukotine u odvodnim cijevima često su uzrokovane začepljenjem u cijevima. Kad se začepljenje unutar cijevi smrzne, ono se širi i stvara dovoljan pritisak koji može oštetiti cijev. Ako cijevi nisu jako oštećene, popravite ih pastom za popravke na bazi epoksi smole ojačanom trakama od staklenih vlakana. Pastom premažite cijev, prekrivajući oštećeni dio, omotajte trake od staklenih vlakana preko toga i utisnite ih u pastu i konačno na to nanesite još jedan sloj paste.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.