Kako popraviti rupe na krovu kroz koje curi voda? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
registracija rs domena

Kako popraviti rupe na krovu kroz koje curi voda?

28.02.2013, 11:42
Znate li kako popraviti rupe kroz koje curi voda kod zidova opeka i krovova? Zaštitni oborinski opšav je vodootporna polusavitljiva traka koja se upotrebljava za brtvljenje otvora između dviju površina — kao što su zid od opeke i krov.

Nekada su olovni zaštitni opšavi bili uobičajeni, no sada su vrlo skupi. Za popravljanja opšava, možete upotrijebiti slične, ali jeftinije materijale kao što su cink ili bitumenizirana tkanina. Obje vrste materijala ugrađuju se između spojnica od ŽBUKE. Za kompletnu promjenu zaštitnih opšava, lakše je upotrijebiti samoljepljivu zaštitnu traku ojačanu metalnom podlogom.


Popravljanje

Ako se zaštitni opšav odvojio iz spojnice od žbuke, starim dlijetom ostruzi te sve smrvljene dijelove. Iščetkajte otvor pa ga temeljito navlažite.

Ponovno ispunite mješavinom žbuke. Dodajte samo malu količinu vode kako biste napravili prilično suhu smjesu koja se neće razliti po zidu od opeke i ostaviti trag.

Ako zaštitni opšav treba pričvrstiti na mjesto za vrijeme nanošenja žbuke, u otvore ugurajte drvene klinove, ili mali smotak olova ili bitumenizirane tkanine. Kad se žbuka osuši, uklonite klinove i žbukom ispunite praznine.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.