Kako odstraniti neizbrisivu tintu? - Uputstvo za ciscenje
uputstva
zaštita voća

Kako odstraniti neizbrisivu tintu?

11.03.2013, 11:03
Kako biste odstranili tragove "neizbrisive" tinte, najprije probajte sapunom - što je daleko najsigurniji postupak za većinu tkanina - i isperite u mlakoj vodi. Ili namačite mrlju u vrućem, kiselome mlijeku, što može učinkovito, premda sporo, djelovati, no može i dodatno zamrljati tkaninu.

Lak za kosu može ukloniti mrlju, ali i sam može ostaviti trag. Denaturirani špirit brzo uklanja mrlje od kemijskih olovaka i flomastera te nekih drugih vrsta tinte. No on isto tako može ukloniti boju pa ga ne treba upotrebljavati na acetatnim, triacetatnim ili najlonskim materijalima. Koji god odstranjivao upotrebljavali, najprije ga testirajte na neuočljivom komadiću iste tkanine.

Ako ništa od toga ne uspije, potražite savjet o načinu čišćenja od proizvođača neizbrisive tinte i pitajte kakvu vrstu boje sadrži tinta ili ako mogu preporučiti otapalo. Bude li potrebno, odnesite zamrljani materijal u kemijsku čistionicu, dajte im naziv boje i pitajte može li se nešto učiniti.

Tkanine kao što su sifon svila i brokat treba uvijek kemijski čistiti.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.