Kako raditi s motornom pilom? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
zaštita voća

Kako raditi s motornom pilom?

12.03.2013, 11:44
Neka drvo koje režete bude čvrsto postavljeno na jarčeve. Nije pametno rezati drvo na tlu kako pila ne bi dodirnula tlo i tako se oštetila ili odskočila. Lanac ne smije ništa dodirivati dok palite pilu.

Čvrsto prihvatite pilu objema rukama, tako da palčevi i prsti obuhvaćaju ručke. Svi dijelovi odjeće i tijela moraju biti na sigurnom razmaku od lanca u pokretu i morate dobro paziti dok režete. Nemojte naprezati pilu jer će se lanac rastegnuti.

Budite spremni na odskakanje: pila može iznenada odskočiti prema gore ili unatrag kad naleti na prepreku, kao što je čavao zabijen u drvo, ili kakav tvrdi predmet u blizini! Stalnim čvrstim stiskom pila će uvijek biti pod kontrolom. Sad pokušajte rezati. S komadom drveta podupritim na oba kraja, najprije zarežite prema dolje za oko jednu trećinu, a zatim režite odozdo kako bi se oba reza susrela.

Ako je drvo poduprto samo s jedne strane, zarežite jednu trećinu prema gore, a zatim prema dolje, kako biste spriječili da drvo uhvati pilu. Na jarcu za piljenje uvijek režite izvan rogova! Dok režete, pomagači i djeca trebaju biti na sigurnoj udaljenosti u slučaju nezgoda! Čim prestanete rezati, isključite pilu iz električnog priključka!
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.