Kako prepoznati kvalitetu burgiju? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
registracija rs domena

Kako prepoznati kvalitetu burgiju?

14.03.2013, 10:41
Da li ste kada odoljeli u trgovini alatima da vas očara lijepo pakovanje sa 10 komada svrdla (borera)? A ni cijena nije bila visoka, oko 15 Kn.

Takova svrdla, koliko god primamljivo izgledaju, ako su u tom rangu cijena, svakako treba izbjegavati. Ukoliko ste kupili takve borere (svrdla) s njima jedva da ste mogli i komad daske probušiti. Ukoliko ste pokušali izbušiti rupu u metalu, vjerujem da ste uvidjeli da ste bacili novac. Zato bi trebalo znati osnovne karakteristike čelika i alatnih dijelova.

Kad su svrdla u pitanju, obratite pažnju na oznake čelika. Tako je oznaka CV znak za visokokvalitetni čelik. Otporan je na trenje, može se kovati. Siguran na velike brzine okretaja i nagle udarce. Vrlo je krut pa pri pokušaju izvijanja puca. Sastav kroma i vanadija je oko 10 %.
HSS je oznaka izuzetno kvalitetnih svrdala namijenjenih velikoj brzini vrtnje. Ta brzina ne urokuje anomalije ureza u čelik, pa je provrt vrlo ujednačen i kvalitetan. Legirani su kromom, molibdenom i volframom, a često se u njima nalazi i kobalt te vanadij.
HSSCo nose oznaku svrdla koja u svojem sastavu legura imaju visoki postotak kobalta (više od 5 %). Odlikuju se vrhunskom tvrdoćom i lako podnose velike brzine te urezivanje u metal.
TiN je oznaka čelika Titan-nitrit, spoj isparenog titana i dušika. Površina je zlatne boje što govori o njegovoj kvaliteti.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.