Kako početi s instalacijama? - Uputstvo za elektrika
uputstva
zaštita voća

Kako početi s instalacijama?

15.03.2013, 10:51
Instalacije su mreža vodova, cijevi i žica kojima će se dovesti napon na trošila. Na označena mjesta koja smo napravili kredom, vrši se iskop (štemanje) kanala za polaganje cijevi. Nekad se to radilo ručno, čekićem i dlijetom, danas postoje posebni strojevi kojima se to brže, lakše i točnije radi. Kanali moraju biti otprilike 1 cm dublji od promjera cijevi, a širina kanala ovisi koliko cijevi se polaže u kanal i njihov promjer. Promjer cijevi za vodove je standardiziran i postoje cijevi promjera 10, 13, 15, 18, 20 25 i deblje.

Cijevi su izrađene od plastike i vrlo su savitljive kako bi lakše izveli krivine i kuteve. Za beton se postavljaju posebne cijevi (označene narančastom bojom) koje su vrlo čvrste i koje beton ne može spljoštiti.

Postoje pravila koje uvijek treba poštivati:

1. Cijevi i razvodne kutije se od plafona postavljaju na 20 cm a od poda se postavljaju priključnice na visini 60 cm.

2. Prekidači se u pravilu postavljaju uz dovratke na visini oko 150 cm, ali tu postoje izuzeci, pa visina i mjesto nije propisano, već se postavlja prema potrebama korisnika.

3. Posebno pravilo kod postavljanja cijevi: NIKADA CIJEVI NE POSTAVLJATI DIJAGONALNO VEĆ UVIJEK VODORAVNO I OKOMITO. Ako se ne držimo tih pravila, kod eventualnih naknadnih radova, teško će biti u zidu pronać put kuda ide cijev.

4. Razvodne kutije postavljaju se u iskopane rupe u zidu i to tako da je vanjski rub kutije otprilike 1,5 - 2,5 cm izvan zida kako bi poslije žbukanja taj nivo bio ravan. Razvodne kutije su okrugle i to promjera 75 mm ili četvrtaste 100 x 100 mm. Kutije imaju poklopce koji će zatvoriti kutije nakon završetka instalacija. Najprije se postavljaju kutije na označena mjesta. Kutije se fiksiraju električarskim brzoveznim gipsom tzv Alabasterom.

5. Kad smo postavili kutije počinjemo sa spajanjem kutija cijevima. Najprije uguramo cijev u rupu na kutiji te je uvučemo u kanal. Na svakih 50 cm cijev fiksiramo gipsom, pazeći da je ne oštetimo, jer bi oštećena cijev bila prepreka kod uvlačenja žica. Obično žice vučemo od razvodne kutije prema pojedinačnim trošilima.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.