Kako pripremiti sve za sadnju krompira? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako pripremiti sve za sadnju krompira?

21.03.2013, 11:52
USPJEŠAN UZGOJ MLADIH KRUMPIRA

Krumpiri zahtijevaju puno prostora, stoga ako nemate veliki vrt, posadite manju gredicu kako biste imali mladi krumpir koji možete jesti dok su cijene krumpira u trgovinama jos uvijek visoke. Za uzgoj jedne vreće krumpira (25 kg) potrebno je posaditi 3 kg sjemenskoga krumpira u redove ukupne dužine 13,5 m. Prinos djelomično ovisi o kultivarima krumpira i vremenskim prilikama.

KOPANJE GREDICE

Prekopajte gredicu krajem jeseni ili početkom zime. U laganu vrstu tla vilama prebacite po dvije kante dobro pregorenog gnojiva po četvornome metru, dok u teško do treba zaštihati bogat pripravak hranjiva od slame, dobro pregorenog vrtnog KOMPOSTA, listovače ili treseta te nešto pijeska.

Ostavite tako grubo obrađeno do neka ga mraz razbije za proljetnu sadnju. Prije same sadnje posipajte površinski sloj gredice umjetnim hranjivom opće namjene u omjeru od 175 g po kvadratnome metru.

PRIPREMA SJEMENSKOGA KRUMPIRA

Za sadnju sjemenski krumpir može se nabaviti u vrtnim centrima i sjemenamicama. Kupite rane kultivare od kraja siječnja i odaberite krumpir koji ima potvrdu da je »zdrav«. Odmah ih stavite u drvene kašete (koje imaju okomite letvice u svakom kutu za slaganje jedne na drugu) i poslažite u redove tako da ružičasti krajevi - koji imaju najviše »okanaca« i budu najgornji.

Držite kašete u svijetloj, hladnoj, suhoj i prozračnoj prostoriji ili stakleniku, gdje će nakon četiri ili pet tjedana krumpir proklijati i biti spreman za sadnju. Odbacite svaki koji izgleda bolestan. Idealna dužina klice trebala bi biti oko 5 — 15 mm. Uvijek ih zaprašujte neotrovnim (ungicidom koji se preporuča za krumpire).

U zaklonjenim područjima sredina ožujka najbolje je vrijeme za sadnju, a u mrazovitim i otvorenim područjima sadnju valja odgoditi za kasnije, sve do kraja travnja.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.