Kako izolirati u kući? - Uputstvo za izolaciju
uputstva
registracija rs domena

Kako izolirati u kući?

25.03.2013, 11:07
Učinkovita izolacija u dijelovima kuće kao što je potkrovlje, izložit će vodovodne instalacije opasnosti od zamrzavanja, stoga zaštitite cijevi i spremnike za vodu.

Potkrovlje

1. To je dio kuće koji najprije treba pokriti jer do 25 posto topline vašeg doma izlazi kroz krov. Trebate imati siguran pristup potkrovlju - idealno bi bilo ljestvarna za potkrovlje. Ako potkrovlje nije prekriveno daskama, postavite čvrste, široke daske okomito na podne GREDE kako biste imali po čemu hodati ili na što kleknuti. Nikada nemojte punom težinom stati na jednoslojno ožbukan sloj preko letvica ili na GIPSANE PLOČE između greda -upast će vam stopala.

2. Možete izolirati pod u potkrovlju ili, ako će se potkrovlje upotrebljavati ne samo kao spremišni prostor, izolirati donju stranu rogova krova. Izolacijom poda uštedi se najviše topline. Ako izolirate rogove krova, cijeli prostor potkrovlja postat će topao — a to može biti prostorno velika količina topline. Najuobičajeniji materijal koji se upotrebljava je staklena vuna koja se prodaje u rolama, širine obično 400 mm. No one su vrlo glomazne — i za dovesti kući i za odnijeti u potkrovlje. Odaberite oblogu od staklene vune debljine 100 mm jer ona daje najbolje rezultate.

3. Prije početka radova, usisajte čitav prostor i istovremeno iskoristite priliku kako biste provjerili ima li tragova drvenih Štetnika. Stavite zaštitnu masku na lice kako vam prašina i vlakna ne bi ulazili u pluća. Na rukama nosite zaštitne rukavice i podvucite ih u duge rukave stare majice. Ako je prostor između greda manji od 400 mm, upotrijebite pilu sa sitnim zubima kako biste izrezali izolacijsku oblogu dok je još namotana i dok je još omot na njoj.

4. Neke izolacijske obloge imaju podlogu od metalne folije ili plastike koja sprječava kondenzaciju u prostoru krova. U suprotnome, kupite terpapir s podlogom od metalne folije ili polietilena i postavite ga između greda prije polaganja izolacijske obloge. Podloga od metalne folije na terpapiru treba biti okrenuta prema dolje. Odmotajte izolacijsku oblogu između greda.

5. Nastavite postavljati role i kad dođete do kraja jedne, na njega spojite početak druge role. Postavite izolaciju blizu streha, ali ostavite malen otvor za zrak od oko 50 mm kako bi nešto zraka moglo kružiti u prostoru potkrovlja i kako bi se smanjila opasnost od stvaranja kondenzacije.

6. Obložite i vratašca u podu. Prekrijte ih izolacijskom oblogom, a nju pričvrstite konopom omotanim oko čavlića pribijenih duž rubova vratašaca. Ostali dostupni materijali za izolaciju potkrovlja su vermikulit i kugličasta mineralna vuna, kojima se ispunjava prostor između greda na dubinu od oko 100 mm. Kako biste postigli ravnomjernu debljinu, napravite jednostavnu šablonu za mjerenje dubine od otpadnoga komada drveta. Jedan dio šablone treba nasloniti na dvije usporedne grede, dok središnji dio raspoređuje izolacijsku ispunu od nevezanoga materijala na točnu dubinu.

Nemojte stavljati izolaciju ispod spremnika za hladnu vodu. To će omogućiti prodiranje dijela topline odozdo i spriječiti zamrzavanje.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.