Kako se brinuti o fuksijama? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako se brinuti o fuksijama?

26.03.2013, 10:49
Sadnja i njega

Vrtne fuksije uspijevat će na gotovo svim vrstama dobro propusnog tla, uz dodatak humusa, kao što je pregorjeli treset ili listovača, te malo koštanog brašna.

1. Posadite mlade grmove u svibnju ili lipnju, kad prođu mrazovi. Potrebno im je dosta sunca ili laganog hlada, te često zalijevanje u vrijeme sušnih razdoblja.

2. Početkom studenoga orežite biljke na 300 mm iznad tla i duboko ih MALČIRAJTE s bujadi, pepelom ili tresetom.

3. Krhke fuksije za uzgoj u staklenicima ili za sadnju ljetnim CVJETNIM GREDICAMA treba posaditi u lonac od 150 — 230 mm s KOMPOSTOM br. 3.

4. U ožujku, malo podrežite biljke, zalijte ih, a za uspješan rast ostavite ih na temperaturi od 10°C.
U STAKLENICIMA, za vrijeme razvoja osigurajte im vlažne, ali prozračne uvjete, malo zasjenite staklo. Zimi, fuksije trebaju biti blago vlažne i na temperaturi od 4 - 7°C.

Fuksije u zatvorenom prostoru

1. Vrtne fuksije ne daju se uspješno premjestiti u zatvoren prostor. Najbolje je započeti u proljeće s malim biljkama, visine oko 100 - 125 mm.

2. Presadite ih u lonac od 125 mm s mješavinom zemlje za sadnju čim razviju dobre vršne izboje i kad korijenje počne ispunjavati lonac.

3. Držite ih na niskoj temperaturi, od oko 16°C i dobro zalijevajte u vrijeme razvoja kako bi mješavina zemlje u loncu bila dovoljno vlažna. Svaki tjedan prihranjujte tekućim UMJETNIM HRANJIVOM.

Razmnožavanje

1. U ožujku uzmite vršne reznice dužine 75- 100 mm s izboja koji nemaju procvjetale pupoljke.

2. Posadite ih odvojeno u lonce od 50 mm ispunjene jednakim udjelom treseta i pijeska pa ostavite na temperaturi od 16°C te ih pokrijte polietilenskom vrećicom.

3. Reznice će se zakorijeniti kroz tri do četiri tjedna, nakon čega se mogu premjestiti u lonac od 75 mm ispunjen kompostom br. 3.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.