Kako piliti? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
registracija rs domena

Kako piliti?

02.04.2013, 10:54
Piliti se nikada ne smije odoka, već uvijek po točno označenoj crti rezanja. Za označavanje su potrebni stolarski metar, ravnalo i kutnik. Slijede upute kako!

1. Crta ne određuje put po kojem se treba kretati pila, na taj bi se način nepravilno rezalo. Crta rezanja je granica koja označuje željenu duljinu. U skladu s tim, pilu treba pri rezanju voditi tako da reže tik uz crtu, ali da je ne ošteti. Ako se ovo osnovno pravilo dobro zapamti, nikada se neće dogoditi da dvije jednako odmjerene daske nakon piljenja imaju različite duljine.

2. Zupci većine pila su oblikovani tako da režu, tj. s drva otkidaju piljevinu pri guranju pile. U povratnoj kretnji, kod privlačenja pile prema sebi, jedva da se išta događa. Prema tome, pri piljenju treba posebnu pažnju posvetiti vođenju pile u random taktu guranja. Ako se na to ne pazi, pila počinje rezati svoj vlastit put. Kad se to dogodi, a kod početnika se u pravilu događa, okrene se komad koji se pili, i s druge strane započne novi rez. U oba slučaja pilu treba držati okomito na površinu predmeta koji se reže.

3. Pri piljenju dasaka u poprečnom smjeru ponekad se dogodi da se neposredno prije kraja reza od bočne stranice daske odlomi dulji iver. To se može izbjeći tako da se pili okomito na jasno vidljive godove u drvetu.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.