https://disbud.makassarkota.go.id/slot-garansi/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-hoki/https://simandesk.kejaksaan.go.id/-/slot-thailand/index.phphttps://jdih.narotama.ac.id/-/slot-garansi/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot4d/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-thailand-gacor/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-qris/terongmas
Kako izgleda smrekovina i kako se može upotrijebiti u kućnoj radionici? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
registracija rs domena

Kako izgleda smrekovina i kako se može upotrijebiti u kućnoj radionici?

08.04.2013, 10:34
Smrekovina (crvena ili smolasta) najčešće je drvo u kućnoj radionici. Povoljna je, a lako se obrađuje. Slamnožute do crvenkastobijele je boje, brzo potamni pod utjecajem svjetlosti. Mekana je i elastična, velike nosivosti. Smrekovina sadrži mnogo smole, što se osjeća po intenzivnom mirisu na terpentin. U drvetu postoje kanali sa smolom koje treba prethodno odstraniti. Površina drveta se može dobro lužiti, pri čemu će doći do izražaja tekstura drveta, ali se ne može polirati.

1. Upotrebljava se kao obla, rezana i tesana građa za izradu skela, stupova, nosača, podova, vrata, prozora itd.

2. U proizvodnji šperploča, ali rijetko za izradu furnira jer je vrlo meka. Utjecaj vlage i sušenje, naizmjence smreka ne podnosi. Smreka je crnogorica.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.