https://satpolpp.makassarkota.go.id/data/slot-gacor/https://satpolpp.makassarkota.go.id/data/slot-demo/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-dana/https://dprd.makassar.go.id/download/slot-dana/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-garansi/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-hoki/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-garansi/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot4d/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-thailand-gacor/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-qris/terongmas
Kako popraviti automatski menjač? - Uputstvo za automobile
uputstva
zaštita voća

Kako popraviti automatski menjač?

11.04.2013, 11:08
Popravka automatskih menjača uopšte nije jednostavna. Za početak evo par reči uopšteno o menjaču na automobilu, koje morate da znate kako bi ste bili u mogućnosti da ustanovite kvar na menjaču.

Menjač je sastavni deo transmisije vozila. Transmisija vozila je sklop delova, tj mehanizam koji služi da prenese obrtni moment sa motora do pogonskih točkova. Transmisija vozila se sastoji od spojnice tj. kvačila, menjača, glavnog prenosnika, diferencijalnog prenosnika i slično.

Menjač kao sastavni deo transmisije pored toga što ima zadatak da prenese obrtni moment sa motora na točkove, takođe ima zadatak da u određenom trenutku obezbedi odgovarajući stepen prenosa. Prostim rečima menjač služi kako se stepen prenosa menjao u toku vožnje u zavisnosti od vaših poterba.

Menjač se sastoji od raznih zupčanika, a funkcioniše tako što pomeranjem ručice menjača vi pomerate i zupčanike u menjaču, i na taj način ih uparujete i menjate prenosni odnos. Kada su u pitanju automatski menjači ceo proces je malo složeniji, jer tada prenosni odnos ne menjate vi pomeranjem ručice menjača, već se taj odnos menja automatski u zavisnosti od broja obrtaja motora i još mnogo toga.

Kvarovi na menjaču mogu da budu razni, i mogu da se manifestuju na razne načine, trzanje pri promeni stepena prenosa, šumovi u menjaču, krčanje pri promeni stepena prenosa i još mnogo toga. Kao i u motoru, i u svim sklopovima gde dolazi do trenja između metalnih površina i menjaču je potrebno podmazivanje, pa kada smatrate da vaš menjač ne radi kako teba, prvo što bi trebalo da pogledate je da li ima dovoljno ulja za podmazivanje, kao i to da li u ulju ima većih komada metalnih opiljaka. Ukoliko ih ima, znajte da nešto nije u redu sa vašim menjačem, i tada je potrebno da se obratite nekom od servisera automatskih menjača.

Sitni metalni opiljci u ulju su sasvim normalni, pa nemojte previše brinuti ukoliko ih budete videli u ulju. Pored ovoga kod automatskih menjača, takođe može doći do kvara kompjutera, senzora, i još mnogo toga.

Kako su automatski menjači kod nas retki, moguće je da ćete neki do delova za vaš menjač morati da naručujete iz inostranstva, što može da vas košta dodatno, kada je u pitanju neki ozbiljniji kvar na automatskom menjaču, moj savet je da razmislite o nabavci kompletnog menjača, jer se nekada to više isplati nego nabavka određenih delova, ali u svakom slučaju, savetujem da se prvo konsultujete sa nekim od servisera, koji se bave popravkom i servisiranjem automatskih menjača, jer teško da ćete uspeti sami da poopravite nešto, a ukoliko želite da ipak sami pokušate da naučite nešto, budite svesni da to na kraju može skupo da vas košta, pogotovo kada su u pitanju automatski menjači.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.