https://satpolpp.makassarkota.go.id/data/slot-gacor/https://satpolpp.makassarkota.go.id/data/slot-demo/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-dana/https://dprd.makassar.go.id/download/slot-dana/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-garansi/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-hoki/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-garansi/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot4d/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-thailand-gacor/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-qris/terongmas
Kako smanjiti potrošnju goriva? - Uputstvo za automobile
uputstva
registracija rs domena

Kako smanjiti potrošnju goriva?

11.04.2013, 11:11
U doba ekonomske krize kao u doba konstantnog poskupljenja svega pa i goriva, svi tražimo način da nekako uštedimo novac. Kada je u pitanju vozilo jedini način uštede je smanjenje potrošnje goriva. Ima ljudi koji štede tako što prosto ne voze, i ne koriste svoj automobil, ali takodje ima onih kojima automobil ne predstavlja luksuz, već potrebu, koji bez automobila ne bi mogli da obavljaju svoj posao ili da funkcionišu uopšte iz nekog drugog razloga. Pa za sve one koji moraju da koriste automobil, evo par saveta kako da smanje potrošnju goriva i time možda uštede neki dinar.

Potrošnja goriva naravno na prvom mestu zavisi od automobila, tj od motora, i tu u principu ne možete da uradite mnogo toga kako bi potrošnju smanjili. Drugi faktor koji takodje dosta utiče na potrošnju goriva je način vožnje.

Agresivna vožnja, brzo startovanje, vožnja sa visokim obrtajem motora, povećava potrošnju. Kako bi ovo izbegli dovoljno je da motor uvek držite na niskom broju obrtaja, da krećete lagano, sa laganim dodavanjem gasa. Naravno ni taj broj obrtaja motora ne treba da bude toliko nizak da vidite da se motor muči da pokrene vozilo, ali nadjite neku zlatnu sredinu, kada se krećete na ravnom gledajte da vam je menjač uvek u što većem stepenu prenosa, jer time dobijate veću brzinu sa manjim brojem obrtaja motora, ovo takodje važi kada se krećete nizbrdo. Bitno da je napomenem, da ma kolika god bila ušteda kada se krećete nizbrdo ni po koju cenu ne gasite motor, jer to može veoma skupo da vas košta ukoliko dodje do neke nepredvidjene situacije.
Pored načina vožnje postoji još mnogo sitnica pomoću koji prilično možete smanjiti potrošnju :

1) Vožnja u “repu” – kada se nalazite na otvorenom putu, gledajte u koliko je moguće da se “prikačite” nekom kombiju ili kamionu, nekom visokom vozilu, i da konstantnom brzinom idete iza njega. Ovakva vožnja će drastično smanjiti otpor vazduha na čeonoj površini vašeg vozila, što će svakako doprineti smanjenju potrošnje goriva.

2) Vožnja sa zatvorenim prozorima – svako vozilo ima odredjenu aerodinamičnost koja smanjuje otpor vazduha koji je pored otopra kotrljanju jedan od glavnih otpora kretanju vozila, ma koliko smešno zvučalo, otvoreni prozori u toku vožnje narušavaju aerodinamičnost vozila i time prave veći otpor vazduha, što svakako dovodi do povećanja potrošnje goriva.

3) Izbegavajte naglo dodavanje gasa – ne ubrzavajte naglo, trudite se da uvek održavate konstantnu brzinu bez ubrzavanja, prilikom polaska gas dodajte ravnomerno i pratite obrtometar ukoliko ga imate na svom vozilu. Takodje na auto putu ili nekom drugom otvorenom putu vozite ekonomično, gledajte da održavate neku brzinu od 120km/h koja je u granicama ekonomičnosti

Ovo su neke od osnovnih stvari koje mogu dovesti do osetne uštede goriva, pokušavajte ovo, experimentišite pa ćete i sami videti šta to i na koji način utiče na potrošnju goriva.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.