uputstva
registracija rs domena

Kako napraviti screenshot u Windows-u?

19.04.2013, 10:55
Ukoliko radite na računaru verovatno će vam ponekad biti potrebno da napravite screenshot (kopiju trenutnog izgleda ekrana) kako biste je poslali nekome ili iskoristili za neki posao. U ovom članku ćemo vam pokazati kako da napravite screenshot u Windows XP operativnom sistemu.
Uputstvo

Prvo što treba da uradite jeste da pronađete dugme na tastaturi koje omogućava pravljenje screenshot-a. Ovo dugme se najčešće nalazi u prvom redu na tastaturi u poslednjoj grupi dugmića sa desne strane. Najćešće na njemu piše: PrintScreen ili PrtSrcn.
Pritisnite dugme za screenshot u momentu kada želite da napravite kopiju trenutnog izgleda vašeg ekrana.
Otvorite program Microsoft Paint ili Microsoft Word. Microsoft Paint možete naći ako kliknete na Start > All Programs > Accessories > Paint. Kada se program otvori jednom kliknite na beli deo u okviru programa koji vidite na ekranu.
Kliknite na Edit u meniju programa, a zatim na Paste ili samo pritisnite i držite dugme Ctrl na tastaturi i u isto vreme dugme V. U okviru programa će vam se pojaviti slika kopije ekrana koju ste napravili. Sliku možete menjati, rotirati ili pisati i crtati po njoj.
Kliknite na File > Save as. U okviru prozora koji se pojavi promenite opciju Save As Type u PNG ili JPG ekstenziju. Zatim upišite ime koje biste hteli da dodelite slici. Izaberite mesto gde želite da sačuvate sliku, kao npr. Desktop, i kliknite na Save
Ukoliko želite da pošaljete sliku nekome putem email poruke, jednostavno je dodajte kao attachment u okviru poruke.

Saveti

Ukoliko želite da napravite screenshot samo aktivnog prozora (onog koji je trenutno otvoren i ispred svih drugih), pritisnite u isto vreme dugme Alt i Print Screen na tastaturi.
Brži način da pristupite programu Microsoft Paint jeste da pritisnite Windows dugme na tastaturi (nalazi se izmedju Ctrl i Alt dugmeta) i dugme R u isto vreme, a zatim otkucate mspaint u prozoru koji će izaći i pritisnite Enter.
Većina laptop računara je odredila jednu ili više funkcija koje dugme PrintScreen može da uradi. Ukoliko funkcija za pravljenje screenshota sekundarna onda je morate pokrenuti tako što ćete u isto vreme pritisnuti dugme Fn na tastaturi i dugme PrintScreen.
Ukoliko screenshot želite da postavite na svoj sajt vodite računa o veličini slike. Možda ćete morati prvo da je obradite u nekom programu, kao što je Adobe Photoshop, kako bi ona bila manje težine.

Upozorenja

Čuvanje screenshot-a u nekim ekstenzijama (kao što je bitmap) može prouzrokovati da slika bude sačuvana u fajlu velike veličine. Zbog toga se preporučuje da sliku uvek čuvate u PNG ili JPG formatu.
Nekim ljudima se neće svideti da im šaljete ogromne i nepregledne screenshot-ove kao attachement u okviru poruke. Pre slanja se potrudite bar malo, i isecite nepotrebne delove sa slike.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.