Kako konvertovati AVI u DVD? - Uputstvo za kompjutere i internet
uputstva
zaštita voća

Kako konvertovati AVI u DVD?

19.04.2013, 11:03
Kako da film koji vam se nalazi na hard disku u formatu AVI narežete na disk tako da možete da ga gledate na standardnom DVD plejeru? Ovo je važno pitanje za većinu nas sa digitalnim video-kamerama. Danas čak i digitalni fotoaparati pored slika beleže filmiće. Možete, naravno, narezati te AVI filmove na CD ili DVD kao fajlove koje možete dati (share-ovati) porodici i prijateljima koji imaju kompjuter, ali ako želite da pošaljete film vašoj baki koja nema kompjuter, tu ste se zaglavili. Sa pravim programima, pravljenje DVD-ja za baku nije preteško.
Uputstvo

Nabavite DVD program za prebacivanje (konvertovanje) koji će vam odgovarati. Nijedan program nije savršen. Neki programi za konvertovanje AVI u DVD format mogu vama biti lagani, dok ih drugi ljudi mogu mrzeti i obrnuto. Najbolji način da pronađete pravi softver (program) za konvertovanje DVD formata je da skinete (download-ujete) nekoliko kopija programa, isprobate ih, a onda kupite onaj koji vam najviše odgovara. Jedan od sjajnih programa je Convert Genius; ovaj program je odličan zato što vam omogućava da radite sa više formata, ne samo sa AVI-jem.
Ipak, ne mogu vam reći koji će program za DVD konvertovanje vama biti najbolji. Mogu samo da vam kažem odakle možete da počnete. Pretražite internet da biste pronašli neke opcije. Evo još nekih programa: Adobe Premier, Magix, Nero, Pinnacle i Roxio Easy Media Creator. Ja sam ih lično probao. Neke obožavam, a neke ne volim uopšte. Raspitajte se i kod prijatelja koji se razumeju u tehniku, rođaka i poznanika koji rade sa kompjuterima. Možete dobiti besplatnu probnu (trial) verziju i odlučiti sami. Nemojte plaćati za programe za konvertovanje samo da biste ih isprobali. Jednom kada potrošite novac, više ga nema. Najverovatnije nećete kasnije moći da dobijete novac nazad ako shvatite da vam se taj program ne dopada.
Neke probne verzije programa za konvertovanje AVI formata u DVD format su nepotpune (cripple-ware). Nepotpune znači da im je neki deo funkcionalnosti smanjen, tako da ne možete da odredite da li zapravo radi kako treba ili ne. Narezivanje manje od 100% filma na DVD je uobičajen način da se vidi da je probna verzija nepotpuna. Druge probne verzije programa za konvertovanje ističu nakon kratkog perioda ili ograničenog broja puta koji se koriste. Od probne verzije očekujte nedostatke za razliku od cele (full) kopije, ali ne tolike da ne možete dobiti solidnu probnu verziju. Ako želite, uzmite ovo u obzir.
Pokušajte sa nekim standardnim opcijama za video-editovanje kada prebacujete AVI u DVD. Većina programa će vam postaviti vreme (timeline), a onda vam pustiti da otvorite i izvučete medija fajlove (filmove, zvučne fajlove itd.) do vremena kada možete povezati delove da biste napravili sopstveni film. Softver za video-konvertovanje bi trebalo da vam omogući da sečete elemente, preklapate ih, da ih postepeno pojačavate ili učinite da blede i pravite druge promene, podešavate nivo zvuka, i dodajete oznake za poglavlja/delove, tako da možete da se prebacite na tačno određeno mesto u finalnoj verziji DVD filma koji režete, baš kao što možete sa kupovnim DVD-jem.
Da li planirate da ubacujete slike u .AVI film koji ćete narezati na DVD? Ako nameravate, imajte u vidu da vam neće svi gorepomenuti programi to izvršiti. Da li taj program podržava AVI fajlove? Ako ne podržava, nemojte ga kupovati. Da li imate instaliran Windows XP? Bar jedan od navedenih programa zahteva XP. Ne možete ih sve koristiti na verziji Windows 2000.

Saveti

Obratite pažnju na ove tri stvari: jednostavnost upotrebe, opcije i cena. Ako je program za konvertovanje AVI formata u DVD format previše kompleksan i težak toliko da ga nećete nikada naučiti dovoljno dobro da ikada napravite nešto korisno pomoću njega, to je onda pogrešan program za vas. Šta god da izaberete, mora imati bar ključne stvari koje su vam potrebne za film. Ali ako ne možete da povežete sve stvari koje želite u svom filmu, treba da pronađete drugi program za konvertovanje. A ako ne budete nikada u mogućnosti da sebi priuštite taj program, to je opet pogrešan program za vas. Ako prvi put pokušavate da narežete DVD, ne trošite puno novca. Još uvek ne znate ni da li će vam se svideti da pravite sopstvene filmove. Ja u tome uživam, ali vama može predstavljati napor, i možda nikada više nećete koristiti taj program.
Eliminišite one programe za konvertovanje AVI formata koji vam ne odgovaraju, i verovatno će vam ostati samo nekoliko (ili samo jedan) program. Izaberite najbolji odnos opcija i lake upotrebe, a da to možete sebi da priuštite. I to će biti program koji treba da nabavite.

Upozorenja

Neki programi za konvertovanje ne mogu da usklade sliku i zvuk kako treba. Vaš film može dobro izgledati i zvučati na početku, ali kada povežete veliki broj elemenata, doći će do kašnjenja zvuka ili slike. Film će vam izgledati kao neki loše sinhronizovan drugorazredni strani film. Takođe, vodite računa o tome da ćete DVD koji napravite stvarno puštati na DVD plejeru, a ne samo na kompjuteru.
Upozoravam vas još jednom da pazite da vas ne opelješe. Meni se to desilo, iako sam mislila da sam oprezna. Kupite najbolji program koji sebi možete da priuštite.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.