uputstva
zaštita voća

Kako od eksternog napraviti interni bluetooth na laptopu?

10.05.2013, 09:13
Predstavicemo vam jedno improvizovano rešenje kako od eksternog napraviti interni bluetooth uredaj za vaš laptop. Laptop na kome smo radili nije imao interni priključak za bluetooth kao ni antenu, i ako nam je bila potrebna, kako bismo povezali mobilni telefon sa laptopom, a opet bez korišcenja kabla.

Ono što smo, naravno, prvo koristili jeste eksterni USB bluetooth, ali to i nije bilo tako prakticno za nošenje, jer se lako zagubi, a i lako može da se udari o nešto i polomi.
Pre nego što smo poceli da prepravljamo racunar, instalirali smo bluetooth softwear i testirali da li USB radi kako treba. Kao što vidite na slici ispod bluetooth ikona u SysTray-u je aktivna, a mobilni je lociran.
Za ovakvu prepravku bice vam potrebno sledece:

1. Iskustvo rasklapanju laptopova.

2. Lemilica i pasta za lemljenje

3. Alkohol za čišćenje posle lemljenja

UPOZORENJE: Uputstvo je namenjano osobama sa velikim iskustvom popravke računara. Ukoliko pak nemate dovoljno iskustva postoji mogućnost da (velika verovatnoća da hoćete) pokvarite vaš laptop. Nastavite na sopstvenu odgovornost.

Način koji smo opisali u ovom uputstvu će biti identičan za Toshiba, Dell, HP/Compaq, IBM, Lenovo, Gateway i druge laptop računare ukoliko imate dovoljno mesta za skladištenje bluetootha.
Prvo smo rastavili laptop i našli mesto gde možemo postaviti bluetooth uređaj. Mi smo koristili Toshiba Satellite A105 laptop za naš mali eksperiment.

Ideja je bila jednostavna. Razmontirati USB bluetooth, skinuti plastičnu zaštitu i potom zalemiti kontakte unutar laptopa.

UPOZORENJE: Posle modifikacije koje ćemo uraditi na USB portu nećete moći da koristite isti za druge uređaje jer će biti dodeljen bluetooth-u unutar laptopa. Iz tog razloga predlažemo da izaberete USB port koji najmanje koristite. OVo i nije tako strašno jer većina laptopova ima 3-4 USB portova.
Mi smo našli tanke žice koje su dovoljno duge da povežu bluetooth unutar laptopa sa USB portom.
Sledeći korak je rasklapanje bluetooth zaštitne plastiku, što smo mi uradili oštrim nožem kako bi lakše stao unutar laptopa.
Sledeći korak je rasklapanje bluetooth zaštitne plastiku, što smo mi uradili oštrim nožem kako bi lakše stao unutar laptopa.
Kao što možete videti na slici nismo imali problema da postavimo uređaj unutar laptopa.
Potom smo zalemili četiri žice na konekcione terminale bluetooth-a. Ovde treba voditi računa da se sve žice dobro zaleme kako bi uređaj radio kako treba.
U zadnjem koraku potrebno je instalirati bluetooth uređaj na mesto na kome će stajati i povezati žice sa USB portom. Morali smo par puta da promenimo putanju kablova kako bi poklopac laptopa lepo nalegao. Potom smo pričvrstili kablove trakom za matičnu ploču.
Pošto smo završili sa instalacijom uređaja ostalo nam je još da sklopimo laptop i da testiramo da li sve radi. Pošto ne postoji mogućnost gašenja uređaja preko prekidača, moramo se zadovoljiti softwearskim gašenjem, što i nije neki problem.
Na ekranu vidimo da je bluetooth uređaj instaliran kako treba i da prepoznaje mobilni telefon, što je i bila početna ideja.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.