uputstva
zaštita voća

Kako da izaberete tablet?

16.05.2013, 13:44
Prilikom kupovine tableta najvažnije je da znate zbog čega ga kupujete. Ako ga uzimate za surfovanje i čitanje, nisu vam potrebni uređaji sa snažnim procesorom. Važan i način povezivanja, jer od njega zavisi da li ćete imati 3G mrežu i da li ćete moći da koristite uređaj za pozive. Evo na šta treba da obratite pažnju.
Postoje dva glavna izbora za operativni sistem, a to su „Android“ i „AjOS“ (iOS), dok treću grupu čine tableti koji nisu toliko dostupni i nemaju tu popularnost kao prva dva. Očekuje se da tableti sa „Vindouz 8“ (Windows) na jesen uzburkaju tržište.


Pošto u Srbiji broj korisnika „Android“ telefona svakodnevno raste, oni su donekle upoznati s mogućnošću i opcijama koje nudi ovaj operativni sistem. Zasad većina tablet uređaja ima verziju 3.2, koja radi dobro, ali je daleko od unapređene 4.0. Stoga treba proveriti da li je željeni tablet u planu za nadogradnju.


Prvo se treba odlučiti za veličinu ekrana. Dijagonale se kreću od sedam do 13 inča i najbolje bi bilo da korisnik proba i vidi koja mu veličina najviše odgovora. Po mnogim stručnjacima, veličine tek ispod 10 inča su najpraktičnije za korišćenje. Rezolucija ne bi trebalo da bude manja od 1.200 x 800 piksela.
Procesor je takođe bitna stavka. Ukoliko se bira tablet radi čitanja i surfovanja, osnovni procesori od 800 MHz će biti dovoljni, dok su za reprodukciju videa potrebni su jači.


Povezivanje je bitno jer neki od tableta imaju mogućnost ubacivanja SIM kartice, pa tako i pristup 3G mreži, kao i opciju pozivanja, poput telefona. Različiti portovi pružaju više mogućnosti, zato neki od tableta poseduju HDMI port, kao i USB u standardnoj veličini putem kojih se može zakačiti i eksterni hard-disk.

Na kraju, ali ne najmanje važna jeste baterija na čije trajanje najviše utiče veličina ekrana.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.