Kako da pratite procese na Windows sistemu? - Uputstvo za kompjutere i internet
uputstva
zaštita voća

Kako da pratite procese na Windows sistemu?

28.05.2013, 11:00
Da li ste nekada poželeli da saznate koji program koristi određeni fajl ili DLL?

Ili, možda ste se zapitali šta neki procesi rade i šta ih pokreće? Odgovore na ova pitanja može da vam pruži moćni, besplatan pomoćni program za Windows za koji ste već sigurno čuli.
Kada se malo bolje upoznate sa pomoćnim programom pod nazivom Process Explorer, poželećete da ga dodate u vaš Toolbox. Pomoćni program prikazuje ekran koji je podeljen na dva prozora. Gornji prozor pokazuje listu trenutno aktivnih procesa. Donji prozor sadrži informacije u zavisnosti od režima koji ste selektovali.

Na primer, može da prikaže DLL fajlove i memorijske fajlove koje je dati proces učitao. Process Explorer takođe ima moćnu pretragu koja će vam brzo prikazati koji su određeni procesi otvoreni ili koji su DLL-ovi učitani.

Još jedna funkcija koja može biti veoma korisna je mogućnost pronalaženja informacija online o procesima. Kliknite desnim tasterom miša na proces i iz kontekstnog menija izaberite opciju za online pretragu. Ovo je korisno ako želite da proverite neke sumnjive procese na računaru. U prozoru Process Explorer možete jednostavno da isključite procese koji su vam sumnjivi.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.