Kako se pravi česnica - Uputstvo za hrišćanstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako se pravi česnica

26.05.2015, 22:43

Recept za Božićnu česnicu
1kg brašna
0,5 l mleka
2 žumanca
100g masti (margarina, putera)
šećer, so

Umesiti testo.

1.Brašno treba najpre prosejati. Koristi se meko ili oštro belo brašno (tip 400). Zagrejati mleko da bude mlako i dodati 1 kašičicu šećera i dve kašičice soli. Mešati dok se ne istope u mleku. U brašno dodati istopljenu mast ili margarin i žumanca. Sipati pripremljeno mleko i promešati. U početku mešati kašikom, a zatim kad postane suviše gusto, mesiti rukama. Potrebno je bar 10-15 minuta mesiti da bi masa bila kompaktna.

Stavljanje novčića ili zlatnika.

2.Novčić se lepo opere ili dezinfikuje, a može i da se umota u foliju, da se prilikom pečenja ne bi zalepio u testo. Domaćica stavlja novčić u umešeno testo, a onda ga još jednom premesi, da ne bi bio vidljiv, na dnu ili na ivicama pogače. Treba da je umešen tako da ni domaćica ne zna gde se tačno nalazi.

Oblikovanje i ukrašavanje.

3.Tepsija mora biti okrugla i malo dublja. Premazuje se mašću ili margarinom. Testo za česnicu se formira u loptu i spusti u tepsiju. Odgore se premazuje umućenim žumancem ili ostavlja bez premaza. Može se ukrasiti figurama od testa ili pletenicama.

Pečenje česnice.

4.Tako napravljena česnica se ostavi da malo naraste, oko pola sata ili kraće na toplom mestu. Peče se na 200stepeni oko 40-50minuta. Treba da lepo porumeni. Kad je ispečena prekrije se vlažnom krpom da malo omekša. Iznosi se na sto i okreće se, lomi i jede.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.