Kako smanjiti iznos računa za struju? - Uputstvo za elektriku
uputstva
zaštita voća

Kako smanjiti iznos računa za struju?

27.05.2015, 07:56

1.Počnite sa najjednostavnijim i najefikasnijim načinom da štedite struju: gasite svetla kada izlazite iz sobe. Čak i ako je to na samo nekoliko minuta, gašenjem svetla će se definitivno trošiti manje struje nego da ga ostavite upaljenim, i uštedeće vam novac. Kao još jedna korisna stvar, zapamtite da su obične sijalice neefikasne u proizvodnji svetlosti i svega oko 15 % od ukupne struje koju iskoristi, ova sijalica potroši na svetlost, dok ostali deo odlazi na proizvodnju toplote. Tako da ostaviti ovu sijalicu da gori znači utrošiti dosta struje, a i stvoriti toplotu u kući. Nažalost, to nije dovoljno da bi se zimi osetila ikakva razlika u toploti, ali definitivno nije dobra ideja ni leti.

usteda struje

2.Uzmite u obzir fluorescentna svetla koja su mnogo isplativija u proizvodnji svetlosti od običnih sijalica, ali čak i kada su ove sijalice u pitanju, uvek će biti jeftinija varijanta za vas da ih ugasite ako niste u sobi bar 15 minuta. Naravno, uštedećete više novca i ako isključite svetlo na samo 5 minuta.

3.Koristite prekidače koji vam omogućavaju da podesite količinu struje koju sijalica koristi. Sa ovakvim prekidačima možete u svakom trenutku sami odlučiti koliko vam svetla treba u sobi i veoma lako podesiti nivo svetlosti podižući ili spuštajući prekidač.

4.Instalirajte programirane prekidače da ugase svetlo kada vi podesite vreme gašenja i tako nikada nećete morati da brinete o tome da li ste ostavili svetla da gore ceo dan ili noć nakon što ste otišli na spavanje ili posao. Kao bonus, možete da isprogramirate prekidač da upali svetla kada dolazite kući, da ne morate da tumarate po mračnom stanu.

5.Stavite podne i stone lampe u ugao, tako da se svetlo reflektuje o oba zida i u sobu, što će efikasnije osvetliti vaš prostor.

6.Razmislite o nabavljanju „task“ svetla kao dodatak pozadinskom svetlu u prostorijama gde čitate ili pišete, jer ono pojačava kontrast i omogućava bolje osvetljenje. Ovo svetlo će vam takođe omogućiti da koncentrišete svetlost tačno tamo gde vam je potrebna, umesto što ćete koristiti obična pozadinska svetla koja osvetljavaju čitavu prostoriju.

7.Zamenite obične žute sijalice kompaktnim fluorescentnim sijalicama (CFL) koje koriste 70 do 80 % manje struje i traju 8 do 10 puta duže.

8.Redovno brišite prašinu sa svojih sijalica, jer im na taj način omogućavate da proizvode najviše što mogu svetla.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.