uputstva
zaštita voća

Kako smanjiti broj grinja u kući?

28.05.2015, 05:56

1.Kupite usisivač sa vodenim filterom. Obični usisivači sa kesama pravo su leglo grinja. Uz to, kada usisavate ovakvim usisivačem prašina se vraća u prostoriju i tako se sve vrti u krug. Samo preseljavate grinje iz tepiha direktno u vazduh, odakle se one opet nastane na drugom mestu u kući. S druge strane, usisivači sa vodenim filterom uklanjaju 99% čestica prašine, a sva ta prašina sakuplja se u filteru i odatle je zauvek izbacujete iz prostora. Ali, da bi rezultat bio na zadovoljavajućem nivou, moraćete često da menjate ove filtere i da jednokratno uložite u ovakav usisivač, koji će na duže vreme da vam donese boljitak što se tiče zdravlja.

2.Posteljina. Kod kupovine jastučnica i presvlaka za dušeke i jorgane vodite računa o kvalitetu tkanine. Gledajte da je gustina tkanja što veća kako bi grinje imale slabiji prolaz.

3.Što se tiče sirovinskog sastava najbolje su tkanine od pamuka i drugih prirodnih materijala. Sintetičke tkanine nisu dobre jer imaju slabu moć upijanja, a iz tela svake noći ispari zavidna količina znoja koji je prava poslastica za grinje. Zato je važno imati posteljinu koja dobro upija.

4.U zavisnosti od godišnjeg doba menjajte i materijale posteljina. Za toplo vreme birajte svilu i saten jer nisu pogodne razvoju grinja, a i imaju sposobnost da prijatno hlade i osvežavaju telo u vrelim letnjim noćima.

5.Flanelska posteljina je meka i topla pa se njeno korišćenje preporučuje u zimskom periodu. Posteljinu obavezno menjajte na 7 dana. Na tržištu postoje i posteljine i presvlake za dušeke koji ubijaju grinje, ali njihov efekat osetićete posle dužeg korišćenja.

6.Krevet. Svake noći krevet delimo sa oko milion grinja a da toga nismo ni svesni. One su tu jer vole miris znoja, pljuvačke, izumrle ćelije sa naše kože, perut. U jastuku starom 6 godina 10% težine čine mrtve ćelije kože, perut, žive i mrtve grinje i njihov izmet.

7.Proizvodjači raznih antialergenih dušeka obećavaju čudo nudeći kupcima proizvode uz pomoć kojih će eliminisati grinje. Tako nešto jednostavno NIJE MOGUĆE i ovakva obećanja samo su marketinški trik koji služi da donese profit proizvođačima. Ovi „svemogući“ proizvodi mogu nas spasiti grinja u prvih 6 meseci korišćenja, a onda opet kreće njihova ofanziva. Jedini dušek u kome grinja nema jeste vodeni krevet.

8.Čišćenje i pranje. Posteljinu perite na 60 stepeni, a ako na deklaraciji piše da je dozvoljeno iskuvavanje, povremeno je operite i na 90 stepeni. To će ubiti grinje. Prekrivače i ćebad takođe perite na višim temperaturama a poželjno je da ih svakodnevno istresete i ostavite na suncu neko vreme jer grinje ne vole sunčevu svetlost.

9.Svaki dan provetravajte stan, osim ako živite u blizini neke saobraćajnice ili u centru grada, pa vam provetravanje donese više štete nego koristi.

10.Prašinu brišite redovno, antistatičkim preparatima koji neće dozvoliti prašini da se zalepi na površine.

11.Ukrasi. Na ukrasima koji stoje na policama vitrina sakuplja se mnogo prašine koju dok hodamo po kući stalno prenosimo s mesta na mesto. Zato, svedite te džidža-bidže na pristojan broj i ostavite samo one koji vam zaista nešto znače (poklone, uspomene, suvenire sa putovanja).

12.Plišane igračke. Jesu neodoljive, ali su nažalost prepune grinja i kao takve potencijalna su opasnost za zdravlje vašeg deteta. Ali, nikako ne želite svom mališanu da uskratite igru sa omiljenim plišancem. Zato, sve plišane igračke operite na 60 stepeni, ili stavite u plastičnu kesu i tako spakovane odložite u zamrzivač na 12 sati. Ovu „proceduru“ sprovodite na 15-30 dana.

13.Zavese. Izbegavajte „teške“ zavese od poda do plafona, na kojima se sakuplja prašina. Ako ste u mogućnosti, postavite trakaste zavese ili odaberite one prozračne, od laganih materijala.

14.Sprej protiv grinja. Ukoliko patite od alergija nabavite neki od ovih sprejeva i njime tretirajte dušeke, jastuke i ostale stvari iz okruženja u kojima se grinje nastanjuju.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.