uputstva
zaštita voća

Kako zalepiti tapete

28.05.2015, 06:02

1.Da bi tapete dobro prianjale na zid potrebno je da na njega nanesete podlogu. To može biti boja kojom ćete popuniti manje neravnine na zidu ili rastvarač koji će vam pri narednom renoviranju olakšati skidanje tapeta. Poštujte vreme sušenja podloge koje je naznačeno na uputstvu proizvođača.

2.Izmerite visinu prostorije pa toj vrednosti dodajte dodajte 10 cm (po pet od tavanice i od poda), pa izračunajte koliko traka možete da dobijete od jedne rolne. Tapete premeravajte tako što ćete rolnu razviti paralelno sa uzdužnom stranom stola i uz pomoću uglomera i metalnog lenjira seći ih skalpelom ili posebnim nožem.

3.Pripremite više traka i naslažite ih na sto jednu preko druge sa poleđinom okrenutom nagore. Tako ćete moći da ih koristite jednu za drugom. Pripremite lepak po uputstvu proizvođača. Na traku četkom ravnomerno namažite lepak, pa krajeve trake savijte ka sredini, lepak na lepak, i odložite. Premažite onoliko traka koliko možete da zalepite za 15 minuta, da se lepak ne bi osušio.

4.Lepljenje počnite od zida pored prozora jer na njemu treba da se zalepi cela traka, tako da bez većeg usecanja ulazi u otvor za prozor. Obeležite na zidu širinu tapete i u toj tački visoko ukucajte ekser o koji ćete okačiti visak, da biste osigurali da prva traka bude precizno zalepljena. Prvu traku pritisnite na zid duž viska i ostavite gore, prema tavanici, višak od pet centimetara, pri tom otvorite samo jednu, gornju stranu savijene tapetne trake.

5.Suvom četkom prelazite preko trake da biste istisli vazduh. U ovu svrhu može da posluži i suva krpa. Počnite odozgo i povlačite od unutrašnje strane ka spoljašnjoj. Otvorite drugi, donji deo trake koji je ostao savijen i nastavite da je lepite prema podu.

6.Kod postavljanja druge trake prva služi kao vertikalni lenjir. Ivice traka se lepe jedna do druge i nikako ne smeju da se preklapaju. Ivičnim valjkom predjite preko ivica. Lepite traku po traku, dok ne stignete do prvog unutrašnjeg ćoška. Pošto ste zalepili više traka na zid, uz pomoć lenjira i skalpela odsecite gornje i donje viškove.

7.Ne lepite tapet preko ćoška, već ga uzdužno odsecite, tako da prelazi samo dva centimetra na drugi zid, a odatle počnite sa novom trakom i prelepite višak poslednje trake. Proverite viskom da li je nova zalepljena traka idealno vertikalna.

8.Oko vrata lepite celu traku, uzdužno, samo je iznad okvira vrata opsecite tako da naleže na gornju ivicu vrata i na bočne okvire. Višak odsecite skalpelom. Isto ovako uradite i prilikom lepljenja tapeta oko prozora.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.