Kako naučiti francuski jezik? - Uputstvo za obrazovanje
uputstva
registracija rs domena

Kako naučiti francuski jezik?

28.05.2015, 09:31

1.Slušajte francuski. To je jezik koji ima specifičan izgovor. Pokušajte da pevušite uz neku francusku pesmu, da osetite ono čuveno „r“ i kako izgovaraju pojedine reči. Mi smo navikli da više otvaramo usta i slobodno izgovaramo sve glasove. U Francuskom je to drugačije. Laiku će se činiti da su malo skupljena usta prilikom izgovora i kao da nešto šuškaju ili šapuću.

2.Kad naviknete na zvuk jezika vreme je da naučite pravila za čitanje. Tu već dolazi do specifičnosti, ali ima dosta besplatnih onlajn kurseva koji nude opciju da čujete kako se reč čita. Proučite pravila, recimo AU i EAU se čitaju O, (Renault), na kraju reči suglasnici se obično ne izgovaraju…s ve to možete naći lako na google. Teži deo je da naučite da čitate jer je za to potrebno vežbanje. Slušajte francuske pesme na You Tube-u sa tekstom. Poenta je da naučite da što pravilnije izgovorite to što je napisano.

3.Počnite da prevodite pojedine reči i fraze. Krenite od jednostavnih ličnih zamenica (je, tu, il, nous…), pozdrava (bonjour, au revoir…), brojeva do 20, bija, cveća itd.

4.Gramatika. Ne možete progovoriti francuski ako ne znate glagole AVOIR i ETRE. Prvo njih naučite u prezentu, a zatim proučite ostale pravilne glagole. U Francuskom ima tri grupe glagola koji se menjaju po vremenima sa određenim nastavcima. Znači ili stari rečnik u šake, onaj sa gramatikom ili izguglajte „francuski jezik glagoli 1 grupa“ pa tako za sve tri dok ne ukapirate šablon kako se menjaju. To je ozbiljan posao kojim vi stvarate osnovu za dalje učenje.

5.Pokušajte da neke svoje misli prevedete na francuski. Smislite nekih par rečenica i prevedite. Biće teško u početku ali čitanje i prevod se uče samo i isključivo vežbanjem. Svaki put kad sednete da učite francuski obnovite pravila za čitanje, pročitajte par rečenica. Ne plašite se da pišete. Vi ste za francuski nepismeni dok ne naučite da čitate i pišete.

6.Proširujte znanje, naučili ste lične zamenice? Super, hajde sad polako na prisvojne, pokazne… Naučili ste pravilne glagole? Postoje i nepravilni. Znate da „cher“ znači drag? Kako se kaže u ženskom rodu? „Chere“-dodaje se nastavak e. Dakle muški i ženski rod imenica. Znate brojeve do 20, pa krenite dalje ali da znate brojevi u francuskom su specifični i pravi izazov za učenje. Na sreću sada znate da pročitate i da prevedete neke jednostavnije fraze i malo po malo ćete doći do toga da gledate francuski film sa francuskim titlovima. Da, dobro ste pročitali film na francuskom (slušate izgovor) i prevod na francuskom (vidite kako se piše i šta možda niste uspeli da čujete dobro). To je odlična stvar i najbliža konverzaciji koju možete sebi da priuštite ako nemate kontakt sa nekim ko zna francuski ili ne putujete u zemlje frankofonije.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.