uputstva
registracija rs domena

Kako presaditi drvo ili žbun?

03.05.2010, 12:46
Rano proleće je najbolje vreme za presađivanje drveća i žbunova, ali morate da to uradite pre nego što se biljka probudi. Presađivanje biljke je veoma traumatsko iskustvo za biljku ako se ona probudi.

Biljka ulazi u stanje sna kada oseti prve nagoveštaje zime i hladnoće, i ostaje uspavana sve dok ne otopli na proleće. Zato, presadite biljku dok je još u stanju sna. U proleće je možete presaditi sve dok ne počne da lista. Kada su pupoljci zeleni još uvek ste obično na sigurnom što se tiče presađivanja, ali čim se razviju listovi, bolje da sačekate do zime.

Kada presađujete, gledajte da iskopate busen zemlje oko korena, samo se potrudite da žbun bude van zemlje što je kraće moguće. Kada presađujete, nemojte ostavljati vazdušne džepove oko korena. Kada je moguće, uvek je bolje iskopati koren zajedno sa zemljom.

Pravilo je da uvek prečnik busena bude 12 puta veći od prečnika stabla. Ako je na primer stablo debelo 2 cm, prečnik busena zemlje treba da bude 24 cm.

Nemojte se bojati poseći par korenčića tu i tamo kada presađujete. Samo nemojte da ih posečete na kraću dužino od gore preporučene. Sečenje korena može zapravo da pomogne da se biljka obnovi.

Kada se koren podreže, biljka kasnije razvija lateralne korenove da bi nadoknadila gubitak. Ovi su lateralni korenovi po svojoj prirodi fibrozni, i imaju veću sposobnost da prikupljaju vodu i mineralne materije. Neki baštovani voze traktor sa uređajem koji podrezuje korenove biljaka u polju gde su zasađeni žbunovi. To omogućava presađivanje biljke sledeće godine uspešnijim, i čini je jakom i zdravijom.

Tradicionalni način je ubosti ašov u zemlju oko biljke. Ako u vašem vrtu ima neki žbun ili drvo koje loše uspeva, probajte da mu malo podrežete koren za vreme dok biljka spava. Može biti vredno truda.
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.