uputstva
zaštita voća

Kako da sakrijete drajvove u Windows Explorer-u?

11.06.2010, 14:23
Da li ste znali da možete da sakrijete drajvove u Windows Explorer-u? To može da bude korisno ako koristite dual boot sistem i želite da sakrijete particiju sistema u koju se niste butovali. Imajte na umu da ovo nije način da se spreči pristup datim drajvovima, već samo kozmetička promena i moguć način da se spreče izmene u sakrivenim particijama od strane drugih korisnika na sistemu. Iskusni korisnici će i dalje bez ikakvih problema moći da pristupe datim drajvovima.

Drajvove možete da sakrijete tako što ćete napraviti nekoliko izmena u registru. Da biste otvorili Windows Registry, kliknite na dugnme Start, izaberite Run, ukucajte regedit i pritisnite Enter. Sada idite do Registry ključa HKEY_CURRENT_USER \Software \Microsoft \Windows \CurrentVersion \Policies \Explorer ako želite da sakrijete drajvove za aktuelnog korisnika ili HKEY_LOCAL_MACHINE \SOFTWARE \Microsoft \Windows \CurrentVersion \policies \Explorer ako želite da ih sakrijete za sve korisnike. Zatim kreirajte novu Dword vrednost (desnim tasterom miša kliknite na prazan prostor u desnom panelu i izaberite New > Dword u kontekstnom meniju) i dajte joj ime NoDrives.

Podešavanje vrednosti za NoDrives je malo komplikovanije. Svaki drajv ima specifičnu vrednost koje moraju da se kombinuju ako želite da sakrijete više od jednog drajva. Sledi kratka tabela koja objašnjava vrednosti za svaki drajv:

* Drajv A: - Vrednost 1
* Drajv B: - Vrednost 2
* Drajv C: - Vrednost 4
* Drajv D: - Vrednost 8
* Drajv E: - Vrednost 16
* Drajv F: - Vrednost 32
* Drajv G: - Vrednost 64
* Drajv H: - Vrednost 128
* Drajv I: - Vrednost 256
* Drajv J: - Vrednost 512
* I tako dalje

Ako želite da sakrijete samo jedan drajv samo unesite vrednost za dati drajv. Ako želite da sakrijete više od jednog drajva moraćete da dodate sve vrednosti. Na primer, ako želite da sakrijete drajv A, B i G treba da unesete vrednost 1+2+64 = 67.

Vi možete da poništite date izmene tako što ćete vratiti vrednost na 0, ili tako što ćete skroz izbrisati dati ključ registra. Datim drajvovima ćete i dalje moći da pristupite u Windows Exploreru preko linije adrese. Samo ukucajte slovo sakrivenog drajva u liniju adrese da biste mu pristupili.
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.