https://disbud.makassarkota.go.id/slot-garansi/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-hoki/https://simandesk.kejaksaan.go.id/-/slot-thailand/index.phphttps://jdih.narotama.ac.id/-/slot-garansi/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot4d/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-thailand-gacor/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-qris/terongmas
Kako da saznate sve o vašem sistemu? - Uputstvo za windows xp
uputstva
zaštita voća

Kako da saznate sve o vašem sistemu?

11.06.2010, 14:24
Postoji veliki broj besplatnih programa za prikupljanje informacija o sistemu, ali je malo onih kao što je SIW. Ovaj programčić je napisao Gabriel Topala. On prikazuje detaljne informacije o matičnoj ploči, BIOS-u, CPU, memoriji, video kartici, disk drajvovima, portovima, štampačima, operativnom sistemu, instaliranim programima, procesima, servisima, serijskim brojevima (CD ključevima), korisnicima, otvorenim fajlovima, mreži, deljenju mreže.

Takođe omogućuje praćenje u realnom vremenu aktivnosti procesora, memorije, upotrebe fajla za pejdžovanje i mrežnog saobraćaja.

I kao da to nije dosta, SIW još prikazuje trenutno aktivne mrežne konekcije, lozinke sakrivene iza asteriksa, instalirane kodeke i još mnogo toga.

Ovo je stvarno impresivna lista za jedan besplatni program, ali postoji još jedan veliki plus za ovaj program, a to je da njega ne treba da instalirate. Samo treba da pokrenete izvršni fajl. To znači još jedan manje instalirani program na vašem računaru. To takođe znači da možete da ga pokrećete sa USB fleš drajva, što ga čini idealnim alatom za servisere kada idu da intervenišu na tuđim računarima.

Interfejs i rad u programu

Kada pokrenete SIW, biće mu potrebno par sekundi da se inicijalizuje i postane operativan. Interfejs je jednostavan i pregledan i veoma podseća na rad u Windows Exploreru. Sa leve strane birate kategoriju i unutar kategorije željenu stavku. Kliktanjem na znakove plus i minus otvarate i zatvarate pojedine grane sa stavkama. Sadržaj izabranih stavki prikazuje se u desnom panelu. Sa leve strane prikazane su tri kategorije:

Software

Kliknite na znak plus Sofware kategorije da biste prikazali stavke o kojima daje informacije. Ova kategorija sadrži veliki broj informacija vezanih za softver na računaru. Možete čak da vidite kojie su sve programi instalirani. Da biste u desnom panelu prikazali detaljne podatke o bilo kojoj stavci, samo kliknite na nju u levom panelu.

Hardware

Kliknite na znak plus Hardware kategorije da biste prikazali stavke o kojima daje informacije. Ova kategorija sadrži veliki broj informacija vezanih za hardver računara.
Da biste dobili generalne informacije o sistemu, kliknite na stavku System Info. Koliko je ovaj program dobar pokazuje i činjenica da kada kliknete na stavku Printers, on će izlistati i štampače koji su priključeni na druge računare u mreži!

Networks

Kliknite na znak plus Networks kategorije da biste prikazali stavke o kojima daje informacije. Ova kategorija sadrži informacije o mreži, kao što su mrežne kartice, trenutno aktivne mrežne konekcije, otvoreni portovi i tako dalje.
Linija menija

Tools

U liniji menija SIW-a nalazi se Tools padajući meni koji sadrži nekoliko korisnih alata. Alat koji je mene posebno impresionirao je Eureka. On vam omogućuje da otkrijete bilo koju lozinku koja je sakrivena iza asteriska. Pošto imam veliki broj različitih lozinki koje često zaboravljam ili mešam, ovaj alat mi omogućuje da se podsetim tako što ću ih pročitati pomoću ovog programa.

Da biste upotrebili ovaj alat, u liniji menija izaberite komandu Tools>Eureka!. Otvoriće se SIW--Eureka! prozor. Ovaj program ostaje iznad svih ostalih prozora sve dok ga ne zatvorite. Sada otvorite prozor u kojem se nalazi lozinka sakrivena iza asteriksa. Postavite prozor Eureke tako da polje sa lozinkom bude vidljivo, a onda kliknite na ikonu lupe. Istog trenutka asteriks znaci će biti uklonjeni, a lozinka otkrivena.

Linija alatki

U liniji alatki nalazi se nekoliko ikona koje vam omogućuju da pratite određene procese u realnom vremenu. Tu spadaju CPU and Memory Usage i Network Traffic komande. Kada kliknete na CPU and Memory Usage ikonu, otvoriće se prozor koji je podeljen na dva područja. U gornjem području možete da pratite opterećenost procesora, kao i da vidite koliko procesa i threadova je trenutno aktivno. U donjem prozoru prikazane su informacije o upotrebi memorije, kao što su podaci o iskorišćenoj memoriji, veličini swap fajla, slobodnoj memoriji i tako dalje.

Kada kliknete na Network Traffic ikonu, dobićete prozor sa tri područja. U Total Traffic području možete da pratite ukupni mrežni saobraćaj, dok u Incoming i Outgoing prozorima možete da pratite dolazeći i odlazeći saobraćaj.

Pored svih ovih korisnih informacija SIW vam omogućuje i da eksportujete prikazane podatke u CSV, HTML, TXT i XML formatima. Da biste eksportovali podatke, selektujte sa leve strane željenu stavku. Zatim sa desne strane kliknite na bilo koju liniju podataka, a onda pritisnite Ctrl+A prečicu na tastaturi da biste selektovali sve podatke. Desnim tasterom miša kliknite na bilo koju liniju podataka i iz padajućeg menija izaberite komandu Export To>željeni format. U Save As okviru za dijalog izaberite odgovarajući direktorijum, unesite ime fajla u File name polje i kliknite na Save.

Zaključak

Šta još reći o ovom programu? Odavno nisam video ovako mali, a tako moćan i sveobuhvatan program koji tako elegantno i bez muke obavlja svoju glavnu funkciju, a koji je pored toga besplatan, a ne treba ni da se instalira!

Iako ovaj alat nije za svakodnevnu upotrebu od strane običnih korisnika, svako bi trebao da ga ima. SIW posebno preporučujem ljudima koji se profesionalno bave sklapanjem i održavanjem računara, jer će vam ovaj mali alat koji svuda možete da nosite sa sobom znatno olakšati posao.

Mesto za preuzimanje: http://www3.sympatico.ca/gtopala/about_siw.html
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.