https://disbud.makassarkota.go.id/slot-garansi/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-hoki/https://simandesk.kejaksaan.go.id/-/slot-thailand/index.phphttps://jdih.narotama.ac.id/-/slot-garansi/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot4d/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-thailand-gacor/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-qris/terongmas
Orezivanje ruže - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Orezivanje ruže

03.05.2010, 13:40

Godišnje orezivanje je najvažnija mera nege kada je reč o ovoj vrsti biljaka. Kada se delovi stabljike orežu, biljka usmerava svoju energiju ka proizvodnji novih grana i listova. Ako se pravilno primenjuje, ova mera je bitna i za održavanje zdravlja same biljke, samim tim što se uklanjaju stare i bolesne i podstiču na rast novi i zdravi izdanci. Neorezivane biljke vrlo brzo postaju neugledno i zamršeno klupko, međusobno isprepletenih starih i novih grana koje vrlo slabo cvetaju.


Postoji nekoliko principa orezivanja koji se mogu primeniti na sve ruže a to su:


  • ukloniti sve suve, oštećene ili obolele grane. Orezati odmah iznad zdravog pupoljka ili ukloniti celu granu.
  • ukloniti slabe i tanke grane. One najverovatnije neće proizvesti cvetove a oduzimaće energiju cvetonosnim granama.
  • ukloniti grane koje se ukrštaju i koje rastu ka unutra onemogućavajući prodor svetlosti i vazduha.

Alat koji nam je potreban za ovaj posao su male i velike oštre makaze i dobre rukavice. Postoji više vrsta ruža kod kojih se ne orezuju stare grane na isti način i ne cvetaju u isto vreme.


Tako npr.čajevke daju cvet na novim granama i cvetaju celu sezonu, dok neke vrste starinskih ruža cvetaju samo jednom, u kasno proleće, i daju cvetove na prošlogodišnjim granama. Ako ih orežemo u rano proleće, kao što bi to učinili sa čajevkama, cvetaće vrlo slabo. Upravo zbog ovih razloga metode orezivanja se razlikuju u zavisnosti od vrste ruže.


Prilikom rezanja uvek treba praviti gladak, kos rez iznad pupoljka koji je okrenut prema spolja odnosno prema pravcu u kome želimo da nam raste dotična grana. Viša strana kosog reza treba da bude iznad pupoljka oko 5 mm.


Grane koje se suše treba orezati do zdravog dela što se može prepoznati po boji središnjeg dela grane koja treba da bude bela. Sve ruže se orezuju u periodu mirovanja odnosno između jeseni i ranog proleća kada prođe opasnost od mrazeva. Ukoliko su zime duge i hladne orezivanje obavljati u proleće .


Neke vrste ruža kao što su to žbunaste ili penjačice mogu biti lagano skraćene u jesen da bi ih zaštitili od snega i vetra ali u proleće treba obaviti glavno skraćivanje, kako bi uklonili smrznute grane, budući da vrh orezane grane prvi smrzne. Na našu sreću, ruže su veoma otporne biljke koje se stalno obnavljaju tako da par pogrešnih orezivanja, sve dok je ona zdrava, neće naneti veliku štetu. Naravno, to “uhodavanje” ne bi trebalo da traje suviše dugo.

Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.