Priprema terena za travnjake - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Priprema terena za travnjake

03.05.2010, 13:48
Novi travnjaci mogu biti napravljeni u bilo koje doba godine, izuzev zime, ali se preferira period od početka septembra do kraja oktobra, kao i period mart – april. Bez obzira kada odlučite da pravite novi travnjak, postoji nekoliko koraka koji moraju biti ispraćeni ako želite, a sigurno da želite, kvalitetan travnjak. Prvi korak je priprema terena. Priprema terena podrazumeva čišćenje od otpadaka, uklanjanje korova, poboljšanje strukture i đubrenje zemljišta.

Uništavanje korova se može vršiti ručno, čupanjem korovske biljke sa korenom ali i hemijski, korišćenjem totalnih herbicida. Na tržištu se nalazi mnogo takvih preparata (Glifosat, Glifosav...) kojima se isprska stari travnjak, sačekamo da sve biljke uvenu, posle 20–ak dana obradimo zemljište i sejemo novu travu. Obrada se izvodi kultivatorom ili ručno, ašovom. Cilj je dobijanje finog, rastresitog zemljišta u kome mlada biljka ima optimalne uslove za rast. Iz zemljišta izbacujemo sav otpad u vidu kamenja, većih grudvi zemlje, korenja itd.

Najpogodnije zemljište za zasnivanje novog travnjaka su humusno peskovita zemljišta koja sadrže više od 80 % peska. Ukoliko već nije reč o takvom tipu zemljišta, obavezno se preporučuje dodavanje peska. Tim postupkom smanjujemo i udeo gline u nosećem sloju budućeg travnjaka. Takođe se preporučuje dodavanje i organskih đubriva kako bi dodatno poboljšali strukturu i plodnost a zatim i mineralnih đubriva sa većim udelom kalijuma i fosfora, (“tri petnaestice” ili specijalna đubriva za zasnivanje novih travnjaka).

Pripremu terena završavamo sa finim ravnanjem terena grabuljama
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.